Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 nasvetov, kako popravljati druge, ne da bi jih prizadeli

COUPLE TALKING

Shutterstock

Edifa - objavljeno 04/03/21

Kako popraviti drugega in hkrati zagotoviti, da ga ne bomo osramotili ali ranili

Univerzalnega recepta, kako popravljati druge, ni, saj moramo način prilagoditi osebi, ki jo želimo popraviti, resnosti situacije, izbrati moramo tudi primeren trenutek, da to naredimo.

To lahko storimo s pozitivnim zgledom, sami naredimo drugače, kot to počne druga oseba, lahko ji damo prebrati besedilo, ki govori o napaki, ki jo počne, lahko pa se ji poskusimo približati s kakšno zgodbo, ki govori o tem problemu.

Ni treba, da gre za dolg in zapleten pogovor, dovolj je lahko že nekaj minut pogovora na samem.

Pomembno je tudi vzdušje

Ni vseeno, kakšen prostor izberemo za to, da nekomu omenimo njegove napake. Dobro je, če se usedemo za mizo, se spomnimo, da smo se zbrali zato, da si pomagamo, ne pa obsojamo. Bolj kot se na dogodek pripravimo, lažje ga bomo izpeljali.

Vsaka beseda šteje in mora biti premišljena. To pa ne pomeni, da ne smemo biti odkritosrčni ali se sproti prilagajati reakcijam drugih. Pomembno je, da drugi čuti, da tudi sami nismo brez napak.

Vztrajati ali popustiti, če osebe ne moremo prepričati?

Pomembno je, da ocenimo situacijo. Sveti Avguštin izpostavi tri razloge, zaradi katerih je bolje popustiti:

  1. Ker čakamo na pravi trenutek.
  2. Ker se bojimo, da bomo situacijo še poslabšali.
  3. Ker se bojimo, da bomo omajali človekovo vero, če ga postavimo pod pritisk.

Vedno se moramo vprašati, ali smo za ukrepanje izbrali pravi čas in ali imamo pravico do tega. Nato se vprašamo še, kateri je najboljši način, na katerega bomo osebo popravili.

Ko se torej odločimo, da bomo nekoga opozorili na to, da dela napako, tega ne smemo narediti z namenom kritiziranja, ampak z namenom, da tej osebi pomagamo.

Avtor prispevka je Antoine Paquier.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
komunikacijaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.