Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Oratorij 2021 ima himno – poskočno, mladostniško z rokovskim pridihom

Lojze Grčman - objavljeno 09/03/21

Oratorij 2021 ima svojo himno. Njen naslov je Originalen sem!

Himna je posvečena blaženemu Carlu Acutisu, ki je osrednji lik tokratnega oratorija. Glasbo in aranžma je napisal 17-letni animator Blaž Pirnat, dijak ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet. Besedilo je delo Klare Uršič.

“Glede na to, da je bil Carlo Acutis najstnik, sva s Klaro skladbo poskušala narediti malo bolj najstniško, rokovsko, poskočno. Mislim, da gre zelo hitro v uho. Hotela sva, da zveni mladostniško,” pripoveduje mladenič, ki klavir igra že 11 let, v zadnjih letih pa tudi dejavno komponira.

Preberite Carlove misli:

Vsi, ki so sodelovali pri skladbi – z izjemo tonskega mojstra -, so v sorodu; bratranci in sestrične ter Blažev oče. “Všeč mi je, kako se besedilo zliva z glasbeno podlago in aranžmajem. Zelo hitro gre v ušesa, prepevam si jo že tri mesece,” je za Aleteio še pojasnil mladenič, ki bo nekoč, stopa po tej poti, postal skladatelj.  


Preteklo soboto se je več kot 500 animatorjev družilo na spletnem pomladanskem srečanju animatorjev Oratorija 2021. Na srečanju, ki bi se drugače zgodilo po posameznih škofijah, so se združili in povezali animatorji iz vse Slovenije. Spoznali so se z oratorijskim priročnikom, ki ga zagnana ekipa ustvarja že od prejšnje pomladi. Dobili so tudi vpogled v ozadje zgodbe o letošnjem glavnem junaku, blaženem Carlu Acutisu. Mladi fant iz Milana je do svojega 15. leta živel vero v polnosti in našel prijazno besedo za vsakega, od brezdomca do priseljenca, za katere se drugi ljudje niso zmenili. Njegovo mlado življenje je leta 2006 v štirinajstih dneh ugasnila levkemija, njegov spomin in duh pa živi še naprej.


Tags:
oratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.