Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj otroci potrebujejo dnevno rutino

LETTER

Shutterstock

Miriam Esteban Benito - objavljeno 16/03/21

Rutina nam pomaga vzpostaviti urnik in zagotavlja dobro ravnovesje med dejavnostmi. Zato prispeva k otrokovemu zdravemu razvoju tako na telesni kot na čustveni ravni

“Dnevna rutina je otroku to, kar so v hiši stene: življenju daje meje in dimenzije. Vzpostavljena rutina nudi tudi občutek varnosti in občutek za red.” (R. Driekurs, 2003).

Kako si v vsakdanjem življenju organiziramo čas in v kakšnem odnosu smo do prostora, je za nas zelo pomembno. Otroci morajo uživati določene rutine in navade, da se v svojem okolju čutijo varne. Rutine nam pomagajo oblikovati urnik in zagotavljajo dobro ravnovesje med dejavnostmi, s tem pa otroku pomagajo pri zdravem telesnem in čustvenem razvoju.

Dobro je, če navade in rutine vzpostavimo že v rani mladosti, saj pomagajo izoblikovati otrokov značaj, nudijo varnost in s tem zmanjšujejo raven negotovosti, povečujejo raven samostojnosti in zaupanja ter izboljšajo organizacijske sposobnosti. Poleg tega so pomembne pri tako bistvenih rečeh, kot sta sobivanje in sodelovanje v družini, saj pomagajo, da se izognemo nepotrebnim prepirom in napetostim.

Rutine otrokom pomagajo v težavnem učenju prehajanja z ene naloge na drugo ter pri prilagajanju različnim situacijam. Poleg tega prispevajo k ponotranjanju norm, ki jih je treba spoštovati. Vse skupaj počasi izoblikuje otrokovo notranjo osebnost.

Molitev, zdrava prehrana, red pri spanju in higiena so prve navade, ki se jih morajo otroci naučiti. V prvih letih otrokovega življenja je prva naloga staršev, da spodbujajo rutine in navade, ki bodo naše otroke spremljale vse življenje.

Kako vzpostaviti rutino?

  • Uporabite rokovnik ali tablo, ki ju otrok lahko vidi. Izberite vidno mesto, da ju lahko izpolnjujete skupaj.
  • Preden se je loti, mu vsako dejavnost razložite. Dejavnosti lahko spremljajo risbe, nalepke ali barve, ki bodo otroku pomagale pri pomnjenju.
  • Načrtujte teden od ponedeljka do nedelje. Konec tedna je dober trenutek za oceno preteklega tedna, da sklenete nov dogovor ter okrepite šibke točke.
  • Za vsako dejavnost se dogovorite za urnik. Marsikdaj prav pride uporaba ure, takšne klasične ali peščene ure za otroke. Prednost peščenih ur je, da so ure z različnim trajanjem drugačnih barv in jih otroci lahko povezujejo z različnimi dejavnosti.
  • Vzpostavite kratka, jasna in natančna navodila. Otrok mora pravila dobro razumeti, da bo jasno vedel, kaj mora storiti.
  • Poslušajte in se pogovarjajte z otroki, da bodo začutili vaše sočutje. Vsak otrok je edinstven in zato moramo svoje otroke poslušati in se jim posvetiti. Pojasniti jim moramo dogovorjene norme. Nimajo vsi otroci enakega tempa: rutine, ki jih predlagamo, se morajo prilagajati njihovi starosti in osebnosti. Ko otroci sočustvujejo z nami in počasi razumevajo pomen tega, da rutino opravijo, jih bodo začeli delati sami, ne da bi jih bilo treba tisoč in enkrat opomniti.
  • Bodite stanovitni. Da bi navade delovale, moram biti stanovitni in trdni: tudi sami se moramo organizirati. Rutine na dolgi rok pomagajo družini; pripomorejo k mirnosti in varnosti. Ko smo enkrat vzpostavili rutino, ji je treba slediti in če ta ni bila upoštevana ali opravljena, opomniti otroke na dogovor. Na ta način bodo otroci rasli v kreposti vztrajnosti in odgovornosti.

Skozi rutino in navade bodo otroci postali samozavestni, znali bodo sprejemati svoje slabosti in omejitve ter bodo popolnoma poznali svojo okolico. S tem se izognemo tudi prihodnjim vedenjskim težavam.

S pridobivanjem navad in rutin v ranem otroštvu otroci ponotranjijo smernice, po katerih se bo sčasoma navada spremenila v vrline, ki nas potem spremljajo vse življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Thumbnail for read also
Preberite še:Na pol poti

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.