Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Zelo lepo je, ko fantje in možje odkrijejo, da je mogoče govoriti o svojih ranah, strahovih, odvisnostih”

web 3 miha novak

Fotografija je last Mihe Novaka

Lojze Grčman - objavljeno 19/03/21

Moške skrivnosti nam je tokrat zaupal Miha Novak, pastoralni asistent v Slovenski vojski

Miha Novak je mož Jere, s katero bo nocoj zaigral na koncertu ob 10-letnici Zavoda Živim. Rad ima torej glasbo, šport in ustvarjanje iz lesa. Vodi tudi skupino za moške Katakombe. “Lahko bi rekel, da najbolj presegam stereotip, da moški ne znamo poslušati,” se med drugim opiše.

Služba, žena, čas zase … Kako krmarite med vsemi prijetnimi in manj prijetnimi dolžnostmi vsakdanjika?
Lahko rečem, da mi to predstavlja izziv. Vse bolj se učim, da moram nekaterim stvarem v življenju reči ne. Vesel sem, da sem zaposlen v Slovenski vojski in imam tako že v službi veliko športnih aktivnosti. Tako mi ostane več časa za ženo in za druge dejavnosti.  

Kako razvajate svojo ženo?
Moji ženi zelo veliko pomeni, da si vzamem čas samo zanjo. To je način razvajanja, ki njej največ pomeni. Potem ni pomembno, ali kam greva in kaj se dogaja. Sam imam sicer veliko idej, kako bi jo presenetil, vendar so to pogosto načini, ki bi bili v redu meni.

Kje in kdaj sta bila na prvem ter na do zdaj zadnjem zmenku?
Prvi zmenek bo ostal najina skrivnost. Kot zadnji zmenek pa bi lahko omenil kavo na Petrolu. Žena si je namreč zaželela, da bi šla po dolgem času ven na kavo. Ker so bile še vse kavarne zaprte, sem jo odpeljal na Petrol. Bil je dober zmenek.

JERA IN MIHA NOVAK

O moških krožijo številni stereotipi in miti. Katerega najbolj presegate, rušite?
Lahko bi rekel, da najbolj presegam stereotip, da moški ne znamo poslušati. Biti dober poslušalec, ki zares posluša drugega in ne le lastnega notranjega dialoga, mi je bil vedno ideal.

Danes goduje sveti Jožef. Na katerih področjih, s katerimi vrednotami menite, da lahko moške, zlasti mlade, danes še posebej nagovarja?
Ne vem zakaj, ampak pri sv. Jožefu me nagovarja mirnost. Nikjer ni zapisa, da je bil sv. Jožef miren mož, ampak mene ta svetnik nagovarja s to lastnostjo. V življenju je imel veliko pretresov, velikokrat se je moral seliti, bil je begunec … In za neko moško držo, ki si želi obvladati in nadzorovati pomembne stvari v življenju, je bilo lahko to zelo stresno. Pa si kar predstavljam, da je kljub mnogim vprašanjem, ki jih je imel, ohranil mirnost.

Vodite skupino za moške – o teh smo na Aleteii že pisali – z imenom Katakombe. Eden od ciljev srečevanja je tudi “dozorevanje v odgovorno moškost”. V katere teme se najbolj poglabljate, kakšne odzive dobivate in kaj vam daje največjo potrditev, da so tovrstne skupine res potrebne?
Skupina daje prostor vsem temam, ki se nam zdijo pomembne za rast v zrelega moškega. Odpiramo teme, kot so spolnost oz. kako živeti svojo moškost, naše razvade in odvisnosti, odnos z očetom, odnos z mamo, odnos do punce, žene … Naša skupina deluje po principu malih podpornih skupin. Znotraj majhne zaupne skupine potem lahko vsak odpre teme, ki so zanj res pomembne in bistvene.

Mislim, da so te skupine zelo pomembne in potrebne. V spominu mi ostaja stavek enega od članov naše skupine, ki mi je po nekaj mesecih obiskovanja skupine rekel: “Prej si sploh nisem predstavljal, da bi se jaz lahko z nekom resno pogovarjal o teh temah!” Zelo lepo je, ko fantje/možje odkrijejo, da je mogoče govoriti o svojih ranah, strahovih, odvisnostih in da je to prvi korak, ki ga bomo naredili na poti sprememb. 

Nocoj boste skupaj z ženo Jero zaigrali na koncertu ob 10-letnici Zavoda Živim. Kako naj delujemo in pričujemo, da bo glas življenja in za življenje nagovoril čim širše kroge?
To je težko vprašanje, ker nisem strokovnjak za oglaševanje. 🙂 Mene Zavod Živim nagovarja, ker z mirnim in nevsiljivim glasom opozarja na nekatere zločine, ki smo jih kot družba normalizirali. Zelo pozitivno sem bil presenečen, ko so se ob različnih javnih napadih nanje odzvali zelo uglajeno in suvereno hkrati.

Kateri je vaš najljubši konjiček in zakaj?
Prav najljubšega konjička nimam. Zelo rad imam pa dve stvari: šport in delo/ustvarjanje iz lesa.

Pri liku očeta se mi zdi najpomembneje, da …
… uči z zgledom in ne z besedo.

S čim, kje, kako in kdaj se duhovno napolnite?

Zelo pri srcu mi je ignacijanska duhovnost. Ob tedenskih premišljevanjih, duhovnih vajah in različnih duhovnih akcijah, ki jih imamo v skupini, se duhovno napolnim.

Vaša največja osebna in družinska želja/cilj za prihodnost?
Da bi naju z ženo preizkušnje v življenju povezale in ne oddaljile. Mislim, da bo to tudi največje darilo za najine otroke.

Tags:
Moške skrivnostizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.