Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vplivneži vplivajo na naše nakupe

MOM BLOGGER

Jacob Lund - Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 22/03/21

Razlog več, da čim manj časa preživite na družbenih omrežjih

Da so družbena omrežja velik del naših življenj, ni treba poudarjati. Trenutno je na svetu 3,96 milijarde aktivnih uporabnikov družbenih omrežij. To je 50 % vseh Zemljanov. Vsak od teh povprečno preživi na družbenem omrežju 145 minut na dan.

Družbena omrežja ne vplivajo le na naš čas, ampak tudi na mnoga druga področja našega življenja. Osredotočimo se “le” na to, kako vplivajo na naše nakupe.

Vpliv vplivnežev

Vplivneži so vsebinski ustvarjalci na družbenih omrežjih, ki imajo določeno bazo privržencev oziroma sledilcev. Vplivneži z blogi, vlogi, fotografijami in kratkimi video vsebinami svojim sledilcem omogočajo vpogled v svoje vsakdanje življenje.

Zaradi posebnega odnosa med vplivneži in sledilci ti pogosteje dojamejo sporočila kot verodostojna in zanesljiva. Sledijo jim zaradi vsebine, ki jo vplivneži ustvarjajo.

Vplivneži torej izkoristijo uporabnikovo zanimanje, tako da preko svoje vsebine predstavljajo produkte ali storitve, ki jih sami (morda, ne nujno) uporabljajo. Podjetja so tako preusmerila svoj fokus marketinga na vplivne posameznike, saj tako dosežejo veliko število potencialnih kupcev.

Kaj moramo vedeti o trženju? Da deluje!

Oglase uporabniki večinoma ignoriramo, ne ignoriramo pa objav vplivnežev, ki jih dnevno spremljamo. Tako nevede gledamo oglase, lično zapakirane v vsebine in priročno skladne z življenjem posameznega vplivneža.

Vsak medij sicer ponuja možnost oglaševanja in vsak ima svoj nivo tarčnega oglaševanja, a le družbena omrežja ponujajo tako neposredno možnost personaliziranih oziroma tarčnih oglasov.

Ni več skrivnost, da omrežja, kot so Facebook, Youtube, Instagram in Tiktok, zbirajo vedno več osebnih podatkov o svojih uporabnikih. Zato tudi oglasi, ki jih vidimo, postajajo vedno bolj zanimivi, primerni za nas, saj oglaševalci dobro vedo, komu morajo ponuditi kateri oglas.

Tu priročno vstopijo v zgodbo vplivneži

Ljudje se radi primerjamo med seboj. Vrednost svojega življenja primerjamo z drugimi. Primerjamo materialne dobrine in dosežke. Hočemo slediti idolom in doseči mejnike, ki so jih dosegli oni, čeprav se morda ne skladajo z našimi osebnimi željami in vrednotami.

Ko vidimo, da je nekdo kupil določen izdelek, začutimo potrebo po tem, da bi tudi mi to imeli, saj bomo s tem bolj podobni temu vplivnežu, naša “vrednost” pa bo zrasla.

“Kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo, z denarjem, ki ga nimamo, da bi očarali ljudi, ki jih ne maramo” (Dave Ramsey).

“Zidovi” na družbenih omrežjih so najmanj popravljene in olepšane, večinoma pa popolnoma neresnične podobe oseb. Čeprav bi se radi pohvalili, da smo pristni, si priznajmo, da objavljamo le najlepše strani svojega življenja.

Ker v nerealistično podobo življenja gledamo skoraj dve uri na dan, je ta že močno zasidrana v nas. To žal vidimo tudi v nakupovalnih navadah. Ko primerjamo svoje življenje z življenjem nekega vplivneža, začnemo loviti idealizirano podobo življenja, pogosto z mislijo, da če bomo zapravili več, ga bomo hitreje dosegli.

Smo zaradi družbenih omrežij srečnejši?

Odgovor so pokazale tudi študije: ne, nismo. Ne počutimo se dobro, ravno nasprotno. Družbena omrežja povezujejo s povečano pojavnostjo depresije, osamljenosti in slabše samopodobe.

In, kako priročno, občutke nezadovoljstva lahko pomirimo z nakupovanjem! Nakupovanje je postalo “terapija”. Mislimo si, da bomo z nakupom izdelka srečni prav tako kot vplivnež, ki izdelek promovira. Ker se z njim lahko poistovetimo, si predstavljamo, da o njem vemo veliko, da smo pravzaprav prijatelji in nam je bil ta izdelek svetovan prav zato, da bomo srečnejši.

Le klik stran od nakupa, ki ga promovira naš priljubljeni vplivnež

Nakupovanje še nikoli ni bilo tako priročno. Na nič več ni treba čakati. Ko vidimo oglas, se nam takoj ponudi priložnost, da izdelek kupimo brez razmisleka, v nekaj sekundah z nekaj kliki.

A če je podjetje nekemu vplivnežu plačalo, da se je slikal z njihovim izdelkom, to ne pomeni, da tudi mi potrebujemo natanko ta izdelek že danes. Ali sploh kadarkoli!

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.