Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Cerkev potrebuje prenovo. Toda kakšno?

WEB2-POPE-FRANCIS-HAND-ROSARY-Antoine-Mekary-ALETEIA-AM_4007.jpg

Antoine Mekary | ALETEIA

Luka Mavrič - objavljeno 27/03/21

Kaj lahko premakne Cerkev?

“Dajte mi oporno točko in premaknil bom svet!” je znameniti Arhimedov stavek. Ta genialni znanstvenik je vedel, da lahko s pomočjo vzvoda in oporne točke premakne še tako težka telesa, ki jih z lastno močjo ne more premakniti niti za ped.

Kako mi je prišel na misel slavni Arhimed? Odločitev papeža Frančiška, da na praznik sv. Jožefa vstopimo v leto družine, ni zgolj še ena od mnogih tem, ki vsake toliko časa malce stopijo v ospredje in se potem spet umaknejo drugi temi. Minilo je pet let od izida posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni, ki je nastala kot sklepni dokument dveh zaporednih sinod o družini. V tem času je postalo očitno, da gre papežu Frančišku za veliko več kot le izbiro neke pastoralne teme: želi premakniti Cerkev.

Rešitev v družini

Verjetno ni človeka, ki se ne bi strinjal, da Cerkev potrebuje prenovo. Še bolj jasno pa je, da so pogledi na prenovo zelo različni, celo radikalno nasprotujoči. Frančišek ne verjame toliko v prenovo cerkvenih struktur, čeprav se loti tudi teh. Goreče verjame, da je prenova Cerkve in družbe mogoča, če se vse cerkvene strukture usmerijo v skrb za družino. Ima izjemno vero v moč družine. Zato je geslo tega leta Hoditi z družino. To je zanj tista Arhimedova oporna točka, s katero je mogoče premakniti ne le Cerkev, temveč celoten svet.

Nikakor si ne domišlja, da je on Arhimed. Zaveda se, da sam ne more praktično ničesar spremeniti. Te naloge tudi ne nalaga škofom ali duhovnikom. V bistvu jim nalaga drugačno nalogo, pa ne samo njim, ampak vsem nam. Kliče nas, naj se povežemo in stopimo skupaj na pot. Kakšno pot?

Učimo se od Jezusa

Na eni strani imamo Božji načrt za življenje v družini. Na drugi strani pa je realnost družinskega življenja, ki je lahko zelo daleč od Božjih načrtov. Papež poziva vse pastirje kot tudi starše, da se učimo od Jezusa, kako on pristopa do ljudi. On je vedno najprej sočutno prisluhnil in spoštljivo govoril resnico, ob tem pa ostajal potrpežljiv in usmiljen.

V letu družine bodo podani še bolj konkretni predlogi, kako lahko v domači župniji ali širši cerkveni skupnosti stopimo skupaj na pot spremljanja, razločevanja in vključevanja. Predvsem pa to leto postavlja pred nas izziv, da se učimo na Jezusov način spremljati druge in obenem dovolimo, da drugi hodijo z nami.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.