Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanost razkriva prednosti za otroke, ki imajo sorojenca z razvojnimi posebnostmi

SIBLINGS

SeventyFour | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 27/03/21

Otroci z običajnim razvojem so resnično blagoslovljeni, če imajo bolj ranljivega brata ali sestro

Vez med sorojenci v družini je vedno nekaj posebnega. To je pogosto prvi tesnejši odnos, ki ga otrok vzpostavi, in lahko traja vse življenje. Znanstveniki dveh univerz v Izraelu, v Tel Avivu in Haifi, pa so odkrili še nekaj zelo zanimivega. Bratje in sestre z duševnimi ali učnimi razvojnimi posebnostmi svojim sorojencem prinašajo velike prednosti.

“Otrok z razvojnimi posebnostmi v družini ima posebne zahteve do vsakega družinskega člana, vključno s sorojenci, ki se razvijajo običajno. Čeprav seveda obstajajo številni izzivi, vsi ti navadno pomenijo tako kratko- kot dolgoročne pozitivne učinke,” je pojasnila Anat Zaidman-Zait, soavtorica raziskave.

Zanimivo, morda pa tudi razumljivo, raziskava razkriva, da so otroci, ki imajo sorojenca s posebnimi potrebami, običajno bolj spodbudni in pripravljeni pomagati. Poleg tega so ti otroci “veliko bolj sočutni, učljivi in nežni, obenem pa manj razdražljivi in tekmovalni kot tisti, ki imajo sorojence z običajnim razvojem”. Vse to so lastnosti, ki si jih starši želimo za svoje otroke!

Raziskava med otroki

Znanstveniki so raziskavo opravili na 60 otrocih v starosti od 8 do 11 let. Od teh ima polovica sorojence, ki se običajno razvijajo, druga polovica pa sorojence z duševnimi ali učnimi razvojnimi posebnostmi. S pomočjo risb in vprašalnikov, pa tudi mamic, ki so odgovarjale na vprašanja o kakovosti odnosa med sorojenci, so znanstveniki uspeli ugotoviti, kakšne razlike obstajajo med prvo in drugo skupino otrok.

“Postavili smo temeljno domnevo, da s pomočjo umetniškega ustvarjanja človek lažje izrazi svoje notranje občutke in da tovrstna poročila, ki jih otroci pripravijo sami, dodajo posebno vrednost raziskavam, ki merijo kakovost odnosa med sorojenci, posebej na področjih, na katera imajo starši morda manj vpogleda,” je pojasnila Zaidman-Zaitova.

S pomočjo registriranih umetnostnih terapevtov so temeljito preučili otroške risbe, da bi prišli do ustreznih zaključkov. Majhne, toda pomembne podrobnosti, kot je recimo bližina sorojencev na risbi, so bile merilo za določanje kakovosti njihovega odnosa. Vprašalniki, ki so jih izpolnili tako otroci kot njihove matere, so ponudili dodaten vpogled v te odnose.

Rezultati raziskave

Na podlagi splošnih dognanj so znanstveniki zaključili, da “so v družini otroka z razvojnimi posebnostmi družinski člani, vključno s sorojenci z običajnim razvojem, bolj pozorni do potreb drugih ljudi”.

Medtem ko to morda ne preseneča staršev, ki imajo otroke z običajnim razvojem in sorojence z razvojnimi posebnostmi, pa je pomembno, da o izsledkih takšnih raziskav izve tudi širša javnost, posebej družine, ki morda s strahom pričakujejo rojstvo otroka s posebnimi potrebami.

Zahvaljujoč tem dognanjem bodo ljudje lažje sprejeli veselje in izzive, ki jih prinaša dinamika družin otrok z razvojnimi posebnostmi. Razumeli pa bodo tudi, kakšne prednosti takšni sorojenci prinašajo svojim bratom in sestram ter vsem ljudem, ki se z njimi srečujejo.

In morda najpomembneje: v času, ko družba išče zgolj popolnost, lahko ljudje ugotovijo, da so osebe s posebnimi potrebami sestavni del popolne družine in najpopolnejših sorojencev!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaotrociznanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.