Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Edine resnične vrednote Cerkve so bile postavljene tisti večer, ko je Kristus pokleknil pred učence”

Mitja-Markovic.png

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Urška Leskovšek - objavljeno 01/04/21

Veliki četrtek je praznik duhovništva, ko nam je Kristus naročil, naj služimo drug drugemu

Sveto mašo v župniji Krško – Videm ob Savi daruje župnik Mitja Markovič.

https://www.facebook.com/ZupnijaVidemKrsko/videos/455406772467947

Šok za učence

Jezus nam daje svoje telo, da ne bi omagali na poti evangelija, ki je velikokrat strma in naporna. Ko se pustimo Jezusu nahraniti, naše bivanje postaja evharistično, postaja hrana, damo se drugim, ne mislimo nase. To je ljubezen – Božja, Jezusova, je župnik Markovič dejal v pridigi.

Vsaka resnična ljubezen gori, se troši, dokler od nje ne ostane nič več. Ko postane nič, postane večnost, ko umre, postane večna.

Prijeti umazane noge in spirati z njih smrdljiv vonj ne more biti prijetno. Apostoli so šokirani, ko jim Jezus začne umivati noge, a še ne razumejo, da se je tam začelo graditi Božje kraljestvo, ki ima drugačne zakonitosti. Ni blišča, ni ljudi, ki bi se jim klanjali, poljubljali prstane … Nič od tega. Zato so šokirani.

Prava Cerkev

Edine resnične vrednote Cerkve so bile postavljene tisti večer, ko je Kristus pokleknil pred učence. Pozakal je, da moramo misliti na bližnjega, mu pomagati, služiti. “Zgled sem vam dal. Ljubite, kot sem vas jaz ljubil.”

Markovič je še poudaril, da smo tudi po letu epidemije poklicani, da služimo in pomagamo sočloveku v trpljenju.

Domače bogoslužje pa si lahko pripravite s pomočjo tega članka in spodnje fotogalerije.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.