Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Župnik Martin: Naj Jezusovo vstajenje zadiši v tvojem življenju

martin1.png

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Urška Kolenc - objavljeno 04/04/21

Kristus je vstal, Aleluja!

Na dan, ko je Jezus vstal od mrtvih in je svetloba premagala temo, prenašamo slovesno daritev iz župnije Grosuplje. Sveto mašo daruje župnik Martin Golob.

https://www.facebook.com/Zupnikm/videos/210902717471522

Današnji evangeljski odlomek izpod peresa evangelista Janeza opisuje Marijo Magdaleno, ki se navsezgodaj zjutraj, še v temi, odpravi do Jezusovega groba. Ko vidi, da je odprt, takoj pomisli na to, da so Gospoda vzeli.

Prva pomembna stvar je odvaljen grob. Kamen je pravzaprav prehod, ki je zastiral konec življenja. “Jezusovo vstajenje je obrnilo naš način razmišljanja – mi gremo proti življenju. […] Jezus je prišel v temo, da iz teme potegne človeka in ga pelje k luči, k življenju. To je odrešenje.”

Marija Magdalena je pričevalka in gre novico najprej povedat dvema učencema, ki nato tečeta do groba. “Drugi učenec, ki je Simona Petra prehitel, je hitrejši, ker ga nese ljubezen. Nas kristjane mora nesti ljubezen do bližnjega in do Boga. včasih smo tako štorasti, neokretni, zaspani, počasni. Ljubezen nas mora vleči in priganjati.”

Ko učenca vstopita v grob, zagledata zložene povoje. “Pravzaprav grob postane postelja za Cerkev. In iz groba, iz smrti se rojeva novo življenje – sveti krst. Jezus je pripravil zibko za nove Božje otroke. Sveti krst pomeni umreti in na novo oživeti. Po Jezusu se rodiš v občestvu.”

Ponesimo novico v svet

Evangelij govori, da zbrani ob grobu še niso razumeli pisma, najverjetneje zato, ker še niso doživeli binkošti, razodetja Svetega Duha. “Mi lažje razumemo Jezusovo vstajenje kot Marija Magdalena in Jezusova učenca, saj vidimo posledice vstajenja. Vidimo nešteto svetnikov in mučencev, ki so zaradi Jezusovega vstajenja živeli tako, kot so, in so zaznamovali svoj čas, kraj in prostor. Zaradi Jezusovega vstajenja je nešteto ljudi, ki hrepeni in hodi za Jezusom kot učenec oz. učenka.”

Jezusovo vstajenje nas osvobaja, da se ne bomo zaleteli v steno smrti, ampak tečemo v novo življenje. Župnik Martin je ob koncu spodbudil, naj bomo maratonci in ponesemo Kristusovo luč po tem svetu. “Naš svet potrebuje Vstalega. Ne zadržimo Jezusa zase.”

Vabljeni tudi k branju naslednjih velikonočnih člankov:

Tags:
Martin Golobsveta mašavelika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.