Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Redovnica, ki se ukvarja s pivovarstvom: “Braumeister” sestra Doris je ena zadnjih v Evropi

web-sister-doris-engelhard-beer-brewer-nun-jocc88rn-mucc88ller-cc.jpg

Aleteia Brazilija - objavljeno 14/04/21

Sestra Doris je redovnica že 65 let in "Braumeister" 45 let. Pravi, da je Bogu mogoče služiti povsod, ne glede na službo ali poklic, ki ga opravljamo

Redovnica, ki dela v pivovarni, je morda za marsikoga presenetljiv koncept, vendar gre za opis, ki, čeprav ne v popolnosti, ustreza sestri Doris Engelhard iz frančiškanske opatije Mallersdorf na Bavarskem v Nemčiji.

Sestra Doris je stara 65 let, že 45 let pa služi Bogu tako, da pripravlja obrtno (craft) pivo. Kot mojstrica pivovarstva ali “Braumeister” redovnica, ki letno proizvede približno 3000 hektolitrov piva, zagotavlja: “Bogu lahko služiš povsod, ne glede na svoje delo ali poklic. Zdi se mi lepo delati dobro za Boga in moje sestre ter naše stranke.”

Pivo in ženske

Glede na članek na spletni strani Vida Nueva Digital sestra Doris pravi, da je razmerje med pivom in ženskami, tudi v Cerkvi, zelo staro. Govori se celo, da je pivo izumila ženska pred 10.000 leti:

Obstaja več različic. Govori se, da se je starodavno pivo verjetno rodilo v Mezopotamiji iz kosa kruha, ki ga je nekdo nehote pozabil nekje na prostem. Sčasoma je kruh postal vlažen in je začel fermentirati. Nastala tekočina je imela neverjetne lastnosti. To naj bi se zgodilo pred 10.000 leti.

Možno je, da je pivo starejše od vina. Dejansko obstajajo strokovnjaki, ki zatrjujejo, da se začetki človeške kulture ujemajo s časom nastanka pivske umetnosti. V Epu o Gilgamešu, zgodovinskem mejniku v literaturi, sestavljenem približno 2000 let pred Kristusom, je že omenjena pivu podobna pijača iz datljev in ječmena.

V mitologiji sumerskega, egiptovskega in babilonskega ljudstva obstajajo celo boginje, ki veljajo za matrone piva: Ninkasi, Athor in Isthar. Poleg tega so se ženske starih ljudstev tisočletja posvečale pripravi pijače. Sestra Doris razlaga:

Za zagotavljanje prehrane, kar je vključevalo tudi pijačo, je bila odgovorna mati družine. Kmalu po peki kruha v pečici se je pojavilo pivo, ker so v tamkajšnjih vročih okoljih po zraku krožili ostanki kvasa v prahu, ki so olajšali fermentacijo piva. Mimogrede, v Nemčiji poznajo rek, ki se glasi: “Danes kuham, jutri naredim pivo.”

sister-doris-engelhard-beer-brewer-nun-lwl-tillmann-lwl-org.jpg

Samostani za proizvodnjo piva

V srednjem veku se je več samostanov specializiralo za proizvodnjo te hranljive pijače, čeprav v bolj osnovni različici. Opatija Mallersdorf pivo proizvaja že vse od 12. stoletja. Pivovarska redovnica poroča:

Mallersdorf so leta 1109 ustanovili benediktinci iz Bamberga. Ker so bili benediktinci samozadostni, so v tem obdobju začeli proizvajati pivo. Obstaja bula iz leta 1432, ki benediktincem iz Mallersdorfa omogoča prodajo piva v sodih. Sama delam v samostanski pivovarni od leta 1966 in sem zanjo odgovorna od leta 1975.

Redovnica, ki se ukvarja s pivovarstvom – ena zadnjih v Evropi

Sestra Doris nadaljuje pripovedovanje o svoji posebni službi:

Pripravljanje piva zame pomeni pripravo dobre in zdrave pijače. V zadovoljstvo nam je ponuditi našim strankam dobro pijačo. Obožujem svoje delo in vonj po pivu ter delo s kvasom in ječmenom. Izredno srečna sem, ko ljudje z veseljem uživajo v našem pivu. Bog noče, da bi bili ljudje žalostni in frustrirani! Obstaja toliko stvari, zaradi katerih je življenje prijetno in vredno, da ga živimo v vsej polnosti.

Trenutno obstaja le še nekaj primerov evropskih redovnic, ki se ukvarjajo z umetnostjo pivovarstva. V primeru sestre Doris je to povezano z njenim osebnim poklicem: zelo rada je imela kmetijstvo in ročna dela, zato ji je druga redovnica predlagala, naj skrbi za pivovarno.

Doris se je obrti začela učiti leta 1966, ko je imela komaj 17 let. Takrat je bila samostanska mojstrica pivovarstva sestra Lisana, pri kateri je bila nekaj časa vajenka. Med letoma 1974 in 1975 je sestra Doris izboljšala svoje tehnike z obiskovanjem strokovnega inštituta za proizvodnjo piva v Ulmu.

Redovnica zaključi s pomembnim opominom: “Pivo je zdrava pijača … Če seveda ne pretiravamo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.