Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, če ste mladi in vam je epidemija porušila vse načrte

FEAR

SHUTTERSTOCK

Dolors Massot - objavljeno 20/04/21

Izkoristite ta čas za osebno rast ali nove hobije. Pri tem vam lahko pomagajo te ideje

Epidemija je spremenila naša življenja. Čeprav mladi večinoma niso ogroženi, jih ta situacija močno ovira pri uresničitvi sanj in pričakovanj za prihodnost.

Težje kot kadarkoli prej je dobiti službo, podatki o brezposelnosti v večini držav kažejo, da je dostop do prostih delovnih mest za mlade otežen. Mlad človek lahko zato pomisli, da so šle njegove sanje v nič, nekateri cilji, na primer študij v tujini, niso več dosegljivi.

Kaj lahko naredimo, če smo mladi in se zdi, da ni prihodnosti? Kako lahko situacijo obrnemo v svoj prid?

To ne sme biti izgubljeni čas

Če pobrskamo po zgodovini, lahko najdemo vsaj dva znana primera, v katerih so se ljudje znašli in dosegli vrhunec svojega ustvarjanja ravno med neko katastrofo ali boleznijo.

Prvi primer je pisateljica Mary Shelley, ki je avtorica slavnega Frankensteina. To delo je Mary napisala v času, ko so morali ljudje zaradi prašnih delcev v zraku ves čas preživeti v svojih domovih.

Drugi primer je arhitekt Antoni Gaudí, ki je avtor ene najbolj znanih cerkva na svetu, Sagrade Familie v Barceloni. Gaudí je naredil načrt za to čudovito stavbo, ko je moral zaradi bolezni dolgo časa preležati v postelji.

Nekaj idej

Ne smemo se prepustiti mislim, da nam je že zmanjkalo življenjskih priložnosti. Če v tem trenutku ne moremo izpolniti svojih sanj, poskušajmo vseeno narediti čim več iz situacije, v kateri smo se znašli. Tu je nekaj idej, kako izkoristiti ta čas:

1Postani prostovoljec

Tudi med epidemijo obstajajo načini, kako lahko služimo drugim. Prostovoljstvo je odličen način za preživljanje časa in je priložnost, da naredimo nekaj za družbo, še posebej v tem času, ko je to res potrebno. S tem se bomo osredotočili na nekaj pomembnega, morda pozabili na svoje težave, se kaj novega naučili in koga spoznali.

2Izkoristi priložnost za učenje

Poleg študija lahko izkoristimo dostopnost spletnih tečajev in se naučimo nekaj novega, morda kakšen hobi, ki se nam je zdel vedno zanimiv, ali pa neko področje, o katerem še ne vemo veliko.

3Nauči se nov jezik

Tudi če v tem trenutku ne moremo potovati ali študirati v drugih državah, lahko izkoristimo priložnost in se naučimo govoriti nov jezik: španski, nemški, kitajski … Zakaj pa ne? Tako se bomo naučili nekaj o drugih kulturah in si odprli možnosti za nadaljnji študij ali kariero v tujini.

4Izkoristi čas za notranjo rast

Čeprav smo se morali odpovedati nekaterim aktivnostim, lahko izkoristimo ta čas, da se posvetimo sebi. Dajmo si priložnost in preberimo dobro knjigo, molimo. To nam bo dalo mir in trdne korenine, ki nas bodo naredile močnejše.

Predvsem pa ne pozabimo na Jezusov stavek, ki velja za vsak dan našega življenja: “In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.” (Mt 28,20)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.