Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 12. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se je Jordan Peterson srečal z Bogom

JORDAN PETERSON

Gage Skidmore-(CC BY-SA 2.0)

Benito Rodríguez - objavljeno 22/04/21

Jordan Peterson v svoji novi knjigi, Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje, govori o trpljenju in križu

Jordan Peterson je eden najvplivnejših mislecev današnjega časa. Po svetovnem uspehu svoje knjige 12 pravil za življenje kanadski psiholog in profesor predstavlja novo knjigo: Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje.

Tega dela pa ne moremo razumeti, ne da bi poznali njegovo največjo osebno krizo, “skrajno trpljenje”, kot je dejal sam, ​​in vlogo, ki jo je imel Kristus (in njegov zgled na križu) pri izhodu iz brezna, po tem ko je bil “tako blizu smrti”.

Padec v brezno

Leta 2016 je od anonimnega univerzitetnega profesorja v Kanadi postal referenčni mislec proti globalističnim ideologijam. Uspeh knjige je povečal njegovo priljubljenost na svetovni ravni, pri nekaterih ljudeh pa tudi sovraštvo.

Ta slava in vse, kar prinaša zraven, je v njegovo življenje prineslo posledice: veliko tesnobo, nespečnost, napade. Predpisali so mu zdravila proti tesnobi. Medtem so njegovi ženi diagnosticirali ledvični rak, hči pa je morala na resno operacijo. 

Prenehal je jemati zdravila, kar je povzročilo hud odtegnitveni sindrom. Obiskal je več bolnišnic, pomagali pa so mu v specializirani kliniki v Moskvi, kjer so ga za devet dni dali v komo. V svoji knjigi ta čas opredeljuje kot “potovanje v pekel”. 

Srečanje s Kristusom

Njegova boleča situacija, njegovo dolgotrajno trpljenje je bilo prizorišče, kjer je Peterson srečal Kristusa. Toda to je storil iz vizije, globoko zakoreninjene v njegovem razmišljanju. O tem govori v intervjuju, ki ga je objavil na svojem YouTube kanalu.

Priznal je, da v Jezusa resnično verjame, da zanj to ni mit. Dejal je, da je presenečen, da je odkril vero, čeprav je ne razume. Navdušen in ganjen se je spominja, kako je v svojem življenju videl Kristusa.Brez strahu je pripovedoval o svojem srečanju z Jezusom in o svojem strahu pred intelektualno obdelavo tega, kaj pomeni vera, ter o svojih strahovih, ko razmišlja, kaj bi pomenilo “slediti Jezusu kot ribiči”.

Primer križa

V novi knjigi Peterson pripoveduje, kako se je spopadal s svojo kalvarijo: 

“Prisiliti sem se moral, da sem se usedel pred računalnik. Prisiliti sem se moral, da sem se zbral, da sem dihal, da nisem rekel in si mislil ‘k vragu z vsem skupaj’ v tistih neskončnih mesecih, ko sta me obsedala srh in groza. In komajda sem to zmogel. Več kot polovico časa sem bil prepričan, da bom umrl v eni od mnogih bolnišnic, v katerih sem bival. Verjamem, da če bi se vdal temu prepričanju, bi preminil enkrat za vselej.”*

Sam je ogledalo svojega trpljenja našel na Golgoti v podobi Jezusa Kristusa. Celo Bog je trpel:

Težko si je predstavljati zgodbo, ki bi bila bolj sočutna do navadnih smrtnikov. Če sam Bog izraža dvom sredi svojega samopovzročenega trpljenja, kako da ne bi navadni ljudje podlegli enaki šibkosti?”*

Čudež ljubezni

Čeprav Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje ni krščanska knjiga, je ne bi bilo mogoče razumeti brez poti, opisane v tem članku. Zato Peterson med svojimi nasveti nenehno vabi k hvaležnosti, ponižnosti, odpravi razdraženosti in zamer. Vabi k ljubezni, za katero meni, da je sposobna delati čudeže.

Za Petersona je biti ljubljen “nekaj, za kar ste lahko pogumno hvaležni. To je nekaj, v čemer lahko najdete protistrup za brezno in temo”.

*Prevod: Niki Neubauer

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Valerija Trček.

Tags:
trpljenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.