Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

V madžarski stolnici odkrili 176 let staro časovno kapsulo

2021-04-21-1-e1619005154703.jpg

Printscreen | Youtube

J-P Mauro - objavljeno 23/04/21

Dokumenti, shranjeni v časovni ovojnici, nam nudijo redko povezavo z 19. stoletjem

Med obnovo največjega svetišča na Madžarskem, stolnice v Esztergomu, se je delavcem ponudila redka priložnost: odkrili so 176 let staro časovno kapsulo. Kapsula je bila zaščitena z velikim križem na vrhu kupole, najvišje na Madžarskem. Zapečatena bakrena posoda je preživela vse bombne napade med drugo svetovno vojno.

Po navedbah agencije Reuters sta kapsulo v križu leta 1845 shranila nadškof Jozsef Kopacsy in glavni stolni arhitekt Jozsef Hild. Na valjasti bakreni posodi je opazna škoda, ki so jo med drugo svetovno vojno povzročile bombe, toda njena vsebina se je na srečo ohranila.

Nenadejan zgodovinski spomin

Dokumente iz časovne kapsule preučuje direktor stolne zakladnice Csaba Torok. Kot je pojasnil, v kapsuli shranjena dokumentacija nudi “redek vpogled” v obdobje gradnje stolne cerkve. V izjavi za medije je povedal:

Nadškof Kopacsy je vedel, da za časa svojega življenja ne bo uspel dokončati gradnje, zato je ob postavitvi križa želel pustiti pečat v spomin na zidarje in na tisto obdobje.

Med dokumenti, ki so jih uspeli rešiti iz bakrene posode, je tudi časovnica gradbenih mejnikov ter knjiga, ki vsebuje imena duhovnikov in župnij.

Torok je v šali pripomnil, da v kapsuli ni nobenih kovancev iz 19. stoletja. Ti zgodovinski spominki bi lahko pripomogli pri financiranju obnove stolne cerkve. Priznal pa je, da je časovna kapsula kljub temu izredno dragocena vez s preteklostjo.

Stolno osebje želi ob obnovi križa vanj umestiti novo časovno kapsulo. Ker pa obnovitvena dela zelo hitro napredujejo, bodo morali pohiteti in ustrezno dokumentacijo pripraviti do 30. junija.

V pogovoru za medije niso natančno pojasnili, ali bodo v kapsuli shranili tudi sodobne kovance, s katerimi bi lahko podprli naslednjo obnovo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.