Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Martin Golob o novih duhovnih poklicih: “Cagav fant se ni še n’kol odločil za duhovnika”

Martin-Golob-e1619339381201.png

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Aleteia Slovenija - objavljeno 25/04/21

Obhajamo nedeljo Dobrega pastirja oziroma nedeljo duhovnih poklicev. Ste že zmolili kaj za svojega župnika?

Vabljeni k ogledu prenosa svete maše iz župnije Grosuplje:

https://www.facebook.com/Zupnikm/videos/928889564597682

Kdo je Dobri pastir?

Gotovo ste že videli kakšno podobo pastirja, ki ima ovco na ramah. To je podoba Jezusa, Dobrega pastirja. Jezus je vedel, kdo je dober pastir. “On ne pase ovc, niti nas ne, ampak nam daje hrano in pazi na nas, da se ne razkropimo.”

Dati življenje pomeni popolnoma se posvetiti določeni stvari. Dati življenje pomeni način življenja – kot starši, ki se popolnoma predajo otrokom. Ali duhovnik, ki je vedno z ljudmi, ki so mu zaupani. To počnejo iz ljubezni, ne zaradi ukaza, je v pridigi poudaril Martin Golob.

“Dober gospodar, ki je v štali, ga krave prepoznajo, ovce prepoznajo svojega pastirja. Tako tudi mi prepoznamo Jezusov glas.”

Kdo je pa najemnik?

Izkušnje kažejo, da tisti, ki je najemnik, za stvar ne skrbi tako skrbno kot za svojo. “Ima surov odnos. Ni mu tako mar za ljudi, ampak mu je samo pomembno, da naredi. Gre mu le za plačilo. Pastir pa ne gleda na plačilo, ker ima svoje delo in svoje ljudi zelo rad. Starši tudi ne čakajo na plačilo svojih otrok.”

Zakaj ni novih duhovnih poklicev?

“Cagav fant se ni še n’kol odločil za duhovnika. Polovičarstvo ni nikoli dobro. Skozi življenje lahko pluješ le s polnimi jadri. Zato nas Jezus vabi, da se mu vsega predamo. Ko izgubiš sebe, se šele najdeš v polnosti,” Golob odgovarja na vprašanja, zakaj ni več duhovnih poklicev.

V Cerkvi imamo ogromno duhovnih poklicev, tu ni brezposelnosti. Veliko je nalog, ki jih je treba opraviti. Tudi starševstvo je duhovni poklic, in to zelo pomemben.

Vsi z veseljem prisluhnimo našemu Dobremu pastirju! In z veseljem molimo za nove duhovne poklice, je povabil Martin in mlade spodbudil, naj si upajo, naj pogumno odgovorijo na Gospodov klic.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.