Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se sprijazniti s svojo preteklostjo?

crisis man

TheVisualsYouNeed - Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 01/05/21

Primer, ki lahko osvetli krizo srednjih let

Moški srednjih let je poiskal pomoč glede svoje preteklosti, ki je bila zanj hudo breme.

Odpustiti samemu sebi

– “Sprijazniti se, pravite? … Z mojo bedo?”

– “Ljudje nikoli ne morejo popolnoma razrešiti tistega, kar je del zapletenega notranjega sveta, vendar je vedno mogoče narediti nekaj glede ran naše duše, tistih, ki bolijo že ob najmanjšem dotiku. A za to je treba odpustiti ne samo tistim, ki so jih povzročili, ampak tudi sebi.”

– “Sprejmem naj najbolj boleč del moje preteklosti? … Kako?”

Seveda dobra sedanjost ne izbriše nujno slabih spominov, vendar nam ti ne preprečujejo v polnosti, da bi bili boljši ljudje in se utopili v obilici dobrega, kljub vsemu slabemu, kar ste storili in kar so vam storili.

Potem bo bolečina vaših spominov izginila in obrodila sadove.

To lahko dosežete z ljubeznijo, saj kot je rekel zelo modri mož: “Ljubezen dela bolečino rodovitno, bolečina pa ljubezen globoko.”

Nekaj primerov “duhovnih endorfinov”

  • Začnite se obnašati do drugih, kot bi želeli, da se obnašajo do vas, ne da bi razmišljali, ali si to zaslužijo ali ne.
  • Počutite se svobodno v svoji notranjosti, da delate dobro samo zato, ker vam je tako všeč. To je najboljši motiv, saj ste v zreli ljubezni osvobojeni drugih in zanje.
  • Vedno pazite, da ima vaša ljubezen pravičen namen ter da se izogiba lastnim interesom.
  • Žrtvujte se za druge, ne glede na željo, ki jo čutite, ali napor, ki ga za to porabite.
  • Izogibajte se vsiljevanju tistim, ki jih imate radi, spoštujte njihovo svobodo in si prizadevajte za to, da jim pripadate.

Motivi ljubezni so tako rekoč “duhovni endorfini”, ne več le kemične snovi, ki jih proizvaja fizični organizem, ampak čustva, ki jih proizvaja duh, in so najučinkovitejša terapija proti negativnim posledicam preteklosti.

– “Zdaj razumem,” je z upanjem dejal moj pacient.

– “No, prišla sva do točke, ko moramo razjasniti, da za pomiritev s svojo preteklostjo potrebujete tudi pomoč srca, saj je to stičišče telesa in duše skozi tri globoke občutke.”

Kako jih razumeti?

Tako, da boste s pomiritvijo s svojo preteklostjo lahko čutili usmiljenje do sebe, kar vam bo omogočilo, da boste čutili, da vas nič ne more narediti srečnejšega kot to, da se darujete za drugega. Na koncu pa boste tudi občutili, da vas Bog ljubi takšnega, kot ste, medtem ko se borite za to, da bi ga razumeli in se vrnili na njegovo pot.

Človeka ne moremo razumeti samo skozi oči biologije in psihologije, temveč tudi prek potreb njegove duše, katere “božanska terapija” lahko vedno doseže novo srce.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odpuščanjeosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.