Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšna je prava razdalja med mladoporočenci in njihovimi starši?

shutterstock_1090333913.jpg

YAKOBCHUK VIACHESLAV | SHUTTERSTOCK

Edifa - objavljeno 05/05/21

Ko se zaljubljenca od zasanjanega projekta premakneta k njegovi izvedbi, se kmalu znajdeta v resničnosti. Del te so tudi starši, ki jim predstavljajo težave

Mladi, ki začenjajo skupno življenje, ne vidijo, kaj bi jih pri tem lahko oviralo. Odpravljajo se na veliko dogodivščino. Zaupajo prihodnosti. Težavam se smejijo in so prepričani, da bodo vsi skupaj združili moči in jim pomagali doseči to, o čemer sanjajo. 

A takoj, ko preidejo od ideje sanjskega projekta k njeni izvedbi, na svoji poti odkrijejo nepredvidena vprašanja, ugovore, pomisleke, ki jih navdajajo z začudenjem, saj tega niso pričakovali.

Ugotovijo, da v nasprotju s tem, o čemer pojejo pesniki, in tistim, ko so verjeli v naivnost svoje nadobudne ljubezni, na svetu niso sami. Dolgo se ne srečajo z resničnostjo. Med vsemi temi resničnostmi pa so tudi starši. Starši zaljubljencem predstavljajo veliko težav. Zaljubljenci pa staršem postavljajo veliko vprašanj.

Ni lahko biti starši zaljubljencev

Zaman se na to pripravljamo in se tega branimo, a za nobenega očeta ni zares dobrodošel preveč očarljiv mladenič, ki ga ima hči raje od njega. To je človeško! Kakšno mučenje je šele biti mati fanta, ki bo dom zapustil zaradi druge ženske! 

Starši imajo še veliko dela, saj je treba nujno budnost združiti z dobrodušnim duhom dobrodošlice. Za starše je sprejem tujca, za katerega se je njihov otrok (za katerega niso videli, da odrašča) odločil, vedno stresen postopek, saj ta oseba, to moramo priznati, ni vedno tista, ki bi jo izbrali za otroka. 

A tudi z vidika mladih ni lahko. Ko začnejo prevzemati resnične odgovornosti, ki so življenjsko zavezujoče, si prizadevajo, da jih prevzamejo popolnoma svobodno. Ta odločitev pri njih povzroči občutljivost. Pripombo hitro začutijo kot grajo, opazko lahko doživljajo kot vmešavanje.

Ko se srečata dva načina življenja

Ne glede na dobro voljo staršev mladi njihovo posredovanje vedno dojemajo kot grožnjo. In to še toliko bolj, če živijo materialno odvisno od staršev. Ta odvisnost je zelo težka. Vidijo, da bodo morali delati. Toda za kakšno ceno? In potem so starši enega neizogibno tast in tašča drugega. Srečata se dva načina življenja, dva načina reševanja težav. Tako se začnejo kresati iskre.

“Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater

Z izbiro drug drugega zaročeni pari zapustijo svoje družine. Sveto pismo govori o tem in tudi Jezus to ponavlja: “Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso” ( Mt 19,5). Ključ je v zapuščanju. Gre za to, da eno meso prepustimo drugemu. Odtrgati se od materinega mesa, da bi se vezali na zakonsko meso. 

Težko je. Za obe strani. Nič ne bi moglo biti bolj naravno. Nič bolj strastno. Vse bi moralo biti v redu. Ponavadi gre vse dobro. Bi pa bilo nepošteno reči, da se ta proces zgodi zlahka.

Kakšne so vloge ene in druge strani? 

Vloga staršev je, da spodbudijo to trganje, ne da bi vztrajali pri svojem trpljenju. Njihova duhovna vloga pa je, da svojim mladim priznavajo vrednost – materialno, psihološko in duhovno.

Mladi pa se morajo naučiti usklajevati. V svoji starosti so prepričani, da imajo v vseh pogledih prav. Zdi se jim, da so lahko samozadostni in da ne potrebujejo nikogar. Včasih s svojim nezaupanjem pretiravajo in se bojijo, da jim bodo starši preprečili, da se bodo vmešavali v njihovo življenje ali da bodo zanje prevzeli odgovornost.

Zgodi se, da je ta strah žal upravičen. Včasih imajo dober razlog, da so pozorni. V številnih primerih, na srečo pa ne pri vseh, je težko reči, da se človek ne poroči s partnerjevo družino.

Kako se lahko razumemo, ne da bi začeli vojno, kako ohraniti mir, ne da bi se znašli v konfliktu, katerega izid bi občutili kot poraz? Kako začeti novo življenje z vprašljivimi kompromisi, ki jih vsiljujejo materialne potrebe? Težko je pokazati, da sprejemamo modre nasvete, zavračamo pa tisto, kar bi ogrozilo razumen načrt, ki temelji na ljubezni.

Vsako rojstvo je boj. Kar velja za človeka, velja za par. Težave zaročencev in staršev zaročencev so skupne skoraj vsem družinam. Bo znanje morda v tolažbo? Še posebej, ker na teh področjih nihče ni prepričan, da ima stoodstotno prav. Bolje je ostati previden. 

Zakaj torej ne bi živeli te življenjske dobe kot velikonočno pasho, preizkus, ki ga je poslal Gospod in ga postavil na pot rasti, šolo vzajemnega spoštovanja, dejanje zaupanja v silo življenja? Če smo v družinah previdno in vztrajno vzpostavljali resnično ljubezen, če dodamo odmerek zdrave pameti, iz te preizkušnje vsi izstopimo boljši.

Avtor prispevka je Alain Quilici.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Valerija Trček.

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.