Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

15-letnica se je “proti bolečini borila z ljubeznijo in molitvijo”. Njena misija daje upanje

2021-05-04-3.png

@thepiapower | Instagram

Aleteia Poljska - objavljeno 09/05/21

Pía Urmeneta iz Čila je umrla 13. marca 2021 po izčrpavajoči bitki z rakom. Njena zgodba "lahko ljudem pomaga znova ljubiti, znova verjeti v Boga, jim dati cilj v življenju"

November leta 2018. Vse se odvija zelo hitro – Pía se znajde v bolnišnici, izve, da ima raka (Ewingov sarkom) in nemudoma začne zdravljenje. Bolnišnica postane njen dom. Prijatelji ji prinašajo odeje, blazine – da bi se tudi počutila kot doma. Ko ima dovolj moči, okoli nje ne manjka glasbe, filmov in celo kokic.

Nisem si mogla misliti: ko bomo zapustili bolnišnico, bomo resnično zaživeli. Ne, mi živimo [resnično] življenje tudi takrat, ko smo v bolnišnici – to je naše življenje. To je naš čas, ki smo ga morali preživeti v danem trenutku. Tega nas je naučil Jezus.

Alva Urmeneta, mati najstnice, v intervjuju za cruxnow.com

Pía Power

Nekega dne, ko se Pía vrne domov po eni izmed terapij, vidi … tisoč papirnatih žerjavov. Vsak izmed njih simbolizira eno zdravamarijo, ki so jo zanjo zmolili. Ta molitev, ob kateri so se med drugim združili tudi njeni sošolci, je privedla do oblikovanja gibanja Pía Power.

“To je bilo tako lepo. To je bilo neverjetno. Gibanje Pía Power se je rodilo iz dejanja ljubezni skupnosti,” se spominja mati najstnice Alva Urmeneta.

View this post on Instagram

A post shared by Pía Power (@thepiapower)

Naloga gibanja – ki je še vedno aktivno – je spodbuditi ljudi, ki gredo skozi življenjske stiske na način, kot je to počela Pía: z vero, pozitivno naravnanostjo, osredotočenostjo na tukaj in zdaj.

Simbol gibanja je papirnati žerjav. Rožnate priponke, na katerih jih lahko vidimo, potujejo po vsem svetu in širijo poslanstvo najstnikov.

Vsak dan je bila hvaležna, da je živa

Marca 2019 je rak izginil. Pía je bila brez bolezni do januarja 2020, ko se je tumor pojavil v njenem nosu. Dekle je vedelo, da so možnosti za ponovno ozdravitev majhne, a je reklo: “Še naprej se moramo boriti in moliti, jaz verjamem v čudeže.” Še drugič je zmagala.

Septembra 2021 je rak napadel njeno nebo. “V tistem trenutku sem bila kot orodje – morala sem biti močna, morala sem držati celo družino.

Na ta način sem preživela celotno Píjino pot. Preprosto sem bila Božji instrument in bila sem močna – On in vera, da je karkoli se zgodi Njegova volja – sta mi omogočili, da sem ostala pozitivna,” priznava mati najstnice.

Pía je zadnje mesece preživela obkrožena z ljubeznijo družine in prijateljev. Njena sestrična Sophia Bullock se v pogovoru z cruxnow.com spominja:

Vsak dan se je, namesto da bi se borila proti raku in čutila pritisk, veselila življenja, ker je imela pred sabo še en dan (…) Vsak dan je živela z navdušenjem. Ohranila je svojo milino in dostojanstvo.

Kot dodaja, je bila Pía lepo dekle, ki je pritegnilo pozornost številnih, bila je zabavna, duhovita in samozavestna kot le malokdo.

“Pripravljena sem

Februarja 2021 se je Pía zbudila brez občutka v nogah. Bilo je vedno slabše.

13. marca so uspeli obhajati evharistijo na njenem domu. To je bilo zadnje sveto obhajilo, ki ga je najstnica prejela. Odšla je obkrožena z ljubljenimi.

Teden dni prej je mami povedala, da je pripravljena za nebesa.

To, da je moja hči pristala na to, da bo umrla, je bil božji dar. Sprejela je svoje poslanstvo, da gre v nebesa na ta lep, ljubeč način. Čudež je to, da je Pía v nebesih.

“Proti bolezni se je borila z ljubeznijo, skupnostjo in močjo. Borila se je do samega konca.”

Mati dekleta bi rada napisala knjigo in ustanovila fundacijo v spomin na 15-letnico. “Vse, kar zdaj čutim po izgubi, je mir. Tolikšno hvaležnost za dar življenja svoje hčerke, za njeno ljubezen, za njeno moč, za njeno pričanje o boju,” pravi Alva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
bolezenmladirak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.