Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Neverjetna papeževa športna ekipa. “Želimo pričevati”

2021-05-25-5.png

@AthleticaVaticana | Facebook

Julio Ocampo Julio Ocampo - objavljeno 26/05/21

Njeni člani so priseljenci, častniki švicarske garde, umetniki, duhovniki, moški in ženske, stari med 19 in 65 let, in celo … škof in apostolski nuncij

V najmanjši državi na svetu se razvija prva – in za zdaj edina – športna ekipa.

Athletica Vaticana, ustanovljena leta 2018, šteje več kot 100 članov, ki jih poleg teka povezuje tudi želja po promociji duhovnih, humanitarnih in kulturnih vrednot. To je polet proti večnosti izza vatikanskih zidov.

Hvala ti, Gospod,
da mi omogočaš teči
in me ne zapuščaš na 35. kilometru
velikega maratona življenja.

Hvala ti, Gospod,
za lepoto teka v samoti
po gozdu in med ljudmi,
v vročini in mrazu,
v dežju in vetru.

Athletica Vaticana

Te molitve maratonca (na voljo je v 37 jezikih) se poslužujejo člani ekipe papeža Frančiška, ki je bila pravno vključena v italijansko atletsko zvezo in italijanski olimpijski komite.

Ker iz nje ni izključen nihče, pod praporjem kluba Athletica Vaticana poleg častnikov švicarske garde tečejo priseljenci iz Afrike, uslužbenci vatikanske pošte, farmacevti … Moški in ženske, stari od 19 do 65 let.

Ekipi so se pridružili tudi predavatelji vatikanske knjižnice, duhovniki, apostolski nuncij Charles John Brown ter škof Jean Paul Vesco.

Veliko več kot šport

V skladu s statutom sta na čelu ekipe dva duhovna vodnika, ki jih usmerjata na pravo pot: p. Andrea Palmieri, podsekretar Papeškega sveta za spodbujanje krščanske edinosti in p. Giovanni Buontempo, uslužbenec Dikasterija za laike, družino in življenje.

V ekipi skrbita predvsem za duh enotnosti, ki izhaja iz skupne evharistije. Predvsem iz tistih svetih maš, ki jih opravljajo pred maratoni v Rimu, Firencah, Benetkah, Valencii in New Yorku.

“Najlepše pri vsem tem je, da se je ideja o ekipi Athletica Vaticana porodila spontano na ulici, ko se je skupina vatikanskih prodajalcev zbrala na ulici Via della Conciliazione, da bi pred začetkom službe tekli,” pojasnjuje njen predsednik Giampaolo Mattei.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=126002636206317&set=pb.100063897423011.-2207520000..&type=3

Raznolika ekipa

Dodaja, da je njihov najpomembnejši cilj športno udejstvovanje v skupini. “V odgovor na papežev poziv želimo širiti duh skupnosti in pričevati. Ko se je srečal z nami, je povedal, da pri športu štejeta solidarnost in odprtost do drugih,” pravi.

Del ekipe so med drugim tudi 12-letno dekle, ki teče s pomočjo invalidskega vozička, ter dva priseljenca, eden od njiju je musliman.

“Trenutno nadaljujemo s treningi, nato pa gremo skupaj na pico.” Malenkosti, ki so bile še pred nekaj tedni nepredstavljive.”

Tek skozi življenje

“Poleg športnih dosežkov so me pri tej ekipi navdušile vrednote, ki jih od nekdaj poudarja sveti oče. Pri tem imam v mislih skrb za človeško razsežnost družbenega življenja, skrb za diskriminirane ali osebe, ki fizično ali duševno trpijo. Koncept naše ekipe predpostavlja, da ni pomembno, od kod prihajate, kakšne vere ste in kakšna sta vaša kultura in jezik,” poudarja profesor Paul Gabriele Weston.

Te besede v celoti veljajo za Athletico Vaticano, ekipo, ustanovljeno na pobudo Giampaola Matteia in p. Melchorja Sáncheza, podsekretarja Papeškega sveta za kulturo, ki prihaja iz Španije.

Skupaj vodita projekt, ki vključuje tudi organizacijo svetovnega atletskega mitinga v rimskem okrožju Castel Porziano pod sloganom Run Together. Poleg nagrajenih športnikov iz številnih držav naj bi na njem sodelovali tudi zaporniki in ljudje z duševnimi težavami.

https://www.facebook.com/1105467719585250/photos/pb.100063897423011.-2207520000../2043499579115388/?type=3

Preprosto teči

“Zaenkrat o olimpijskih igrah še ne razmišljamo. Ta stopnica je za nas previsoka. Morda bi se znašli na tekmovanjih za male evropske države, poleg San Marina, Črne gore in Severne Makedonije.”

Čas bo pokazal, ali lahko te načrte uresniči ta številčno majhna ekipa velikega duha, ki je pripravljena na žrtve na poti do slave, ki je ne zanima konkurenca, ampak preprosto tek. In prav za to gre. Za lepoto teka.

Hvala ti, Gospod,
da si mi blizu v času utrujenosti,
ko mi znoj zaliva oči,
ko me noge ne ubogajo
in ko se želim ustaviti.

S teboj grem naprej!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
športVatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.