Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Izgube okrepijo zavedanje, kako dragocen je vsakdanji trenutek”

201223_Andreja_Verovsek_021.jpg

Fotografija je last Andreje Verovšek.

Urška Kolenc - objavljeno 27/05/21

Ženska ženski – sodelavka Karitas in Med.Over.Net Andreja Verovšek

Sodelavci Andrejo opišejo kot srčno in sočutno osebo, ki vsakemu projektu, ki si ga zastavi, posveti vso svojo energijo.

Njeni začetki na Karitas so povezani z delom v materinskem domu, s Petrom Tomažičem pa sta pobudnika vsakoletne postne akcije 40 dni brez alkohola. Poleg tega je sodelavka portala Med.Over.Net.

Njena največja sprostitev je narava, kjer se navdušuje nad številnimi zvoki, barvami, oblikami in spremembami.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Na dan, ko se zbudim pred sončnim vzhodom, vem, da bo dober dan. Na stežaj odprem okna in tečem ven, da ujamem prvi sončni žarek, ki se pokaže izza hriba. Vesela sem, da je takšnih dni, ko na ta način pozdravim nov dan, vedno več.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Časi, ko sem se opazovala in urejala zunanjo podobo, so vse redkejši. Delno, ker so se spremenili časi, delno, ker sem se spremenila sama in mi to ne pomeni več toliko. Če se že pogledam v ogledalo, si rečem “Pa saj je vse super?!” in si sarkastično mislim “Ne vem, zakaj imajo drugi težave s tabo”. (smeh)

Webp.net-resizeimage13-2.jpg

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… je življenje mnogo lažje in bolj enostavno. Če redno skrbimo za svoje telesno zdravje, čisto obleko, urejene prostore, kjer delamo in živimo, očiščen avto, pometen prag, da sproti odnašamo smeti in zapisujemo obveznosti v koledar, je manj stresa in več časa. Imam izkušnjo, kako je, ko ti stvari polzijo iz rok, zato treniram vsak dan, da sem redoljubna in urejena.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Z otrokom spoznaš širino in globino ljubezni. Po porodu veš, da zmoreš vse in boš našla moč, da boš zapustila lepši svet za bitja, ki prihajajo za nami. Otrok je neprecenljiv dar. Sočasno je lahko sidro in odprto jadro. Vsak dan te preseneti z nečim novim in mama ob otroku sama sebe preseneti z odzivi.

5. Pri svojem delu se med drugim srečujete z najbolj ranljivimi posamezniki. Katere situacije so se vas v teh letih najbolj dotaknile?
Zgodbe, ki so jih pripovedovale ženske, ki so se zatekle v materinski dom. To je bila moja prva služba in mnogih še danes nisem pozabila. Pripovedovale so o preživelem nasilju, strahovih, zapuščenosti, izdanosti, zavrženosti in nemoči.

6. Odmevna je vsakoletna postna akcija 40 dni brez alkohola, pri kateri sodelujete vse od začetka. Kljub temu, da se o škodljivih učinkih prekomernega pitja veliko opozarja, imajo mnogi s tem še vedno težave. Zakaj je po vašem mnenju še vedno tako?
V pomanjkanju poznavanja sebe in izogibanju tej pomembni življenjski nalogi človek išče izgovore ali tolažbo. Načini za to so različni. Nekateri “izberejo” alkohol. To je strnjen pogled na vzroke problematike, s katero se srečuje vsaka četrta slovenska družina in nosi številne obraze, maske in preobleke.

Vsak s težavami bi vam znal našteti vsaj pet svojih odgovorov na vprašanje, zakaj pije alkohol. Vsi pa se stekajo v strugo nezadovoljstva, pomanjkanja samozavesti, slabe samopodobe, pečata družine in naravnanosti družbe.

201223_Andreja_Verovsek_029.jpg

7. V službi ste imeli naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
S pogledom v nebo se hitro spomnim, kako majhni smo. In problemi postanejo manjši. Če utegnem, se po napornem dnevu sprehodim in “posortiram” odprte zadeve. Živali in narava so najboljša terapija za ločitev mentalnih bremen. Tako so spontani, odprti in nenarejeni, da jih je prav čarobno opazovati.

8.Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Izgube se me najbolj dotaknejo in me oblikujejo. Spomnijo me na minljivost in okrepijo zavedanje, kako dragocen je vsakdanji trenutek. Brez njih ne bi bila to, kar sem. In trenutno se dobro počutim v svoji koži. Že kot otrok sem se za vedno morala posloviti od babice in dedka, kmalu za tem še od očeta. Nisem bila pripravljena na to in življenje me je na hitro soočilo z vso svojo močjo in neizprosnostjo.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Ko sem prav na dnu, se spomnim Dantejevega opozorila pred vicami: Opustite vsako upanje, vi, ki vstopate. In se hitro zavem, kaj je vredno – dobra dela.

Za čase vmes pa kakšen lep in poskočen refren pesmi. Rada poslušam glasbo, ki me lahko potolaži, dvigne, pomiri in razširi obzorja. 

10.Biti ženska je lepo, ker …?
… lahko občutim pestrost doživljanja mavrice čustev, povezav, kompleksnih rešitev in mreže odnosov.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.