Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 18. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj imata skupnega izraz hokus pokus in sveta maša

MSZA ŚWIĘTA

Cavee | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 01/06/21

Hokus pokus in sveta maša

Vsi poznamo izraz hokus pokus, ki ga izrekajo čarovniki, ko izvajajo svoje trike. Vendar le malo ljudi ve, da so te besede vzete iz daritve svete maše.

Drugačen obred

Vse do drugega vatikanskega koncila (1962–1965) so duhovniki sveto mašo darovali v latinskem jeziku, ki je še danes uradni jezik Katoliške cerkve. Obred je bil zelo drugačen od tega, ki ga poznamo danes in pri katerem večina vernikov prisostvuje ob nedeljah.

V predkoncilskem ali “tridentinskem” obredu je bilo veliko molitev, ki jih je duhovnik molil sam, nekatere tiho, druge šepetaje, spet nekatere na glas.

Evharistično molitev je duhovnik molil polglasno. Ker je bil duhovnik obrnjen proti tabernaklju in ne proti ljudstvu, se ni videlo na oltar, dokler mašnik ni dvignil hostije in keliha, kot to stori tudi danes.

Izraz hokus pokus prihaja iz posvetilnih besed, ki jih izreče duhovnik ob posvetitvi kruha: Hoc est enim corpus meum. To je moje telo. Po navodilih naj bi duhovnik Jezusove besede izgovarjal jasno in razločno. Ker pa ni bilo ozvočenja in ga verniki niso razločno slišali, se je sčasoma pojavil rek, da duhovnik dela neke vrste hokus pokus.

Čarovnija ali čudež?

Danes te besede uporabljajo čarovniki in rokohitreci, ko izvajajo svoje trike. Vendar duhovnik pri sveti maši ne počne trikov in ne dela čarovnije. Duhovnik izgovarja Jezusove besede, kot jih je Jezus sam izgovoril pri zadnji večerji, ko je postavil daritev svete maše in apostole posvetil v duhovnike. Zgodi se največji čudež, ko kruh in vino postaneta resnično telo in kri Jezusa Kristusa. Živi Bog je navzoč v teh skromnih darovih.

Sveti arški župnik Janez Maria Vianej je rad ponavljal, da če bi se duhovniki zavedali, kako velik čudež se zgodi po njih, bi s trepetom izgovarjali posvetilne besede. In če bi se verniki zavedali, da prejemamo živega Boga, bi jokali od sreče.

Sveti Frančišek Asiški iz spoštovanja do evharistije in njenih skrivnosti nikoli ni prejel duhovniškega posvečenja, ampak je vse življenje ostal diakon.

Nebesa in zemlja

Pred začetkom evharistične molitve duhovnik moli hvalospev, ki se v večini primerov sklene tako ali podobno: “Zato z angeli in nadangeli in vsemi nebeškimi zbori pojemo hvalnico Tvojemu veličastvu in nenehno kličemo.” Nato celotno občestvo moli Svet, svet. Različne umetnine in videoposnetki prikazujejo, kako se v trenutku posvetitve kruha in vina združijo nebesa in zemlja in se angeli klanjajo posvečeni hostiji.

To je največji čudež, ki ga ne morejo storiti ne angeli niti Devica Marija, ampak le duhovnik, ki takrat te besede izgovarja v Jezusovem imenu (lat. in persona Christi), pomeni, da ne govori on sam, ampak po njem sam Jezus Kristus.

Evharistična skrivnost je navdihovala mnoge pesnike. Sveti Tomaž Akvinski je takole zapisal:

Molim te ponižno, skriti Bog nebes,
ki v podobi kruha tajno bivaš res.
Glej, srce ti svoje čisto izročim,
saj pri misli nate v te se ves vtopim.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.