Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ko se vselite v nov dom, ne pozabite na to pomembno dejanje

DECO

Shutterstock | Appz-Dreamer

Filip Veber - objavljeno 01/06/21

Blagoslov doma

Slovenski pregovor pravi: “Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo.” Tudi bivanje v novi hiši oz. stanovanju začnimo v Gospodovem imenu, da bo družinsko življenje veselo in blagoslovljeno.

Zakaj blagoslov?

Cerkev prihaja svojim vernikom naproti na vseh področjih življenja, najprej po zakramentih, kakor tudi z blagoslavljanjem oseb, predmetov, prostorov, …

Izraz blagoslov prihaja iz latinske besede benedicere, kar dobesedno pomeni dobro govoriti oz. dobra, lepa beseda, kar je nasprotje prekletstva (lat. maledicere – slaba, grda beseda). Beseda Boga, ki jo izreče duhovnik nad našim domom, je vedno dobra beseda, beseda ljubezni, varstva in blagoslova.

Blagoslov ni kakšna magična formula, ki bi kar naenkrat odgnala vse probleme in bi pravljično živeli srečno do konca svojih dni. Kljub blagoslavljanju domov prepiri, nesporazumi ostanejo, vendar če je Bog na naši strani, so vse druge težave premostljive.

Kdo lahko blagoslavlja?

Poznamo različne vrste blagoslovov. Blagoslov jaslic na božični večer ali blagoslov velikonočnega zajtrka lahko opravi tudi laik oz. zbrana družina. Prav tako je čudovita gesta, ko starši ob odhodu ali zvečer pred spanjem pokrižajo in blagoslovijo svoje otroke. Največkrat se to stori z blagoslovljeno vodo.

So pa nekateri blagoslovi, ki jih lahko opravi samo duhovnik ali v določenih primerih tudi diakon. Po svoji službi (posvečenju) ima duhovnik posebno moč in oblast, da blagoslavlja tudi posebne stvari, kot so recimo posode ali oblačila za bogoslužno rabo.

Lepa gesta je, če novi dom blagoslovi župnik župnije, sicer pa naj molitev vodi oče kot glava družine in gospodar ter voditelj družine. Spodaj prinašamo kratko molitev za blagoslov.

Nebeški Oče, dobrotno poglej na ta dom
in ga blagoslovi.
Usliši prošnje te družine
in ji podeli mir in veselje v Svetem Duhu,
uspeh pri njihovem delu
in srečo na poti življenja.
Naj zemeljske dobrine uporabljajo po tvoji volji
in dosežejo večno srečo.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.