Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Se vam po glavi podijo slabe misli? Tako jih lahko odpravite

SMUTNA KOBIETA

Pixel-Shot | Shutterstock

Tom Hoopes - objavljeno 04/06/21

Ena izmed prvih stvari, ki jih moramo izročiti Bogu, so naše misli

Moder prijatelj mi je nekoč povedal, kako ravna z nezaželenimi mislimi – nečistimi, samouničujočimi ali kritičnimi mislimi.

“Z njimi ravnam kot z opolzkimi telefonskimi klici,” je dejal. “Preprosto jih prekinem.” To je enkraten nasvet. Navsezadnje naše misli niso grešne, če takšnih ne ohranimo v svoji glavi.

Sv. Avguštin je takole dejal: “Kjer ni privolitve, tam ne more biti greha.” Nihče še nikoli ni grešil po nesreči. Greh mora vedno vključevati človekovo voljo.

Toda Avguštin je dodal: če takšne misli gojimo in jih spodbujamo, je to nekaj povsem drugega. Zato vam ponujamo nekaj smernic, kako danes na nas vplivajo nezaželene posvetne misli.

Najprej so tu “telefonski klici” iz sveta

Žalostno dejstvo je, da živimo v svetu, v katerem najučinkovitejši oglaševalci v zgodovini uporabljajo vse mogoče psihološke zvijače, da bi nam v glave vcepili določene podobe, predstave in zaključke. Te se pojavljajo na treh mestih:

  • Spletna obvestila, za katera se zdi, da nam berejo misli (v resnici prebirajo naše klike z miško, naše iskanje po spletu, naše objave na družbenih omrežjih) in nam vcepljajo v glavo, kaj moramo kupiti, katero povezavo si moramo ogledati – vse to pa ravno takrat, ko smo najšibkejši.
  • Oglasi, ki uporabljajo psihološke tehnike, s pomočjo katerih si želimo zapravljati denar, ki ga nimamo, za stvari, ki jih ne potrebujemo.
  • Mimoidoči, ki imajo na avtomobilih pritrjene nalepke z določeno oglasno vsebino, ljudje, ki nosijo majice s pomenljivimi besedili ali kako drugače nasprotujejo stvarem, ki so nam ljube, zaradi česar jih začnemo obsojati, si o njih ustvarimo negativno mnenje in do njih razvijemo sovražen odnos.

Prva strategija v tem primeru je, da se vsemu temu v velikem loku izognemo. Izklopimo obvestila, odjavimo se od oglasne elektronske pošte, ne prebirajmo oglasnih letakov.

Vse tiste, ki se jim ne moremo izogniti, raje preoblikujmo. Namesto da bi se poistovetili z oglasom, raje recimo: “Gospod, daj mi duha uboštva.” Namesto obsojanja svojega bližnjega raje molimo: “Gospod, ljubim te bolj kot vse drugo in zaradi tebe tudi svojega bližnjega ljubim kakor samega sebe” – ob tem pa ne pozabimo, da naj bi imeli sami sebe radi kljub svojim napakam.

Druga stvar so “meseni telefonski klici”

Ena izmed takojšnjih in obžalovanja vrednih posledic padca prvega človeka je bilo poželenje – nebrzdane mesene želje. V Katekizmu Katoliške cerkve je zapisano, da “trojno poželenje človeka usužnjuje čutnim nasladam, pohlepu po zemeljskih dobrinah in uveljavljanju samega sebe v nasprotju z ukazi razuma” (KKC 377).

To pomeni, da nam naše telo posreduje tri vrste slabih misli:

  • Naša domišljija podivja od poželenja ob misli na ljudi, ki jih srečujemo v živo ali na spletu.
  • Nenehno razmišljamo o denarju in materialnih dobrinah, ob čemer se nam naše življenje zaradi vseh stvari, ki si jih želimo, zdi prazno in ubogo.
  • Načrtujemo, kako bi se uveljavili bolj kot naši bližnji, prijatelji ali sodelavci.

Tu potrebujemo čistost srca: sposobnost, da zaznamo resnično vrednost samih sebe in drugih ljudi. Čisti v srcu prepoznajo Božjo podobo in podobnost v vsakem človeku, zato ga ne skrčijo zgolj na spolnost, njegovo gospodarsko vrednost ali uporabnost.

Tudi v tem primeru je prvi način obrambe, da se upremo skušnjavi – in če je le mogoče, najdemo nekoga, s komer se lahko pogovorimo, saj nam občestvo lahko pomaga rešiti marsikatero težavo, povezano s samouničujočimi mislimi.

Če smo obtičali v položaju, ki je poln skušnjav, molimo: “Gospod, vsakega človeka ljubiš kot lastnega otroka, ki si ga ustvaril po svoji podobi. Tudi meni nakloni to ljubezen.”

Na tretjem mestu so telefonski klici samega hudiča

Čeprav obstaja nevarnost, da hudiču pripišemo preveč stvari, je nujno, da se zavedamo, kar je dejal sv. Peter: “Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl.” Nekatere misli, za katere se zdi, da so od hudiča:

  • On je obtoževalec, zato vas morda mučijo dvomi o lastni vrednosti.
  • Hudič napada upanje, zato se morda zdi, da ste povsem obupali in da so trenutne težke razmere v vašem življenju prava poguba.
  • Hudič ljubi nasilje in bolečino, zato se vam morda prikazujejo nasilne podobe ali pa skušate škodovati sami sebi.

Psihologi predlagajo, da se pogovarjajte “sami s seboj”: uporabite svoj razum in sami sebi dokažite, da ste močnejši od svojih šibkosti ter da so ljudje brez posebnih posledic preživeli že dosti hujše stvari.

Nekoč sem slišal duhovnika, ki je predlagal to zvijačo: svoje misli osredinimo na eno od postaj križevega pota in molimo: “Gospod, to si storil za grešnike, kakršen sem jaz. Hvala ti.”

Če so katere koli izmed takšnih misli neobvladljive in se jih ne morete znebiti, poiščite strokovno pomoč.

Za drobne misli, ki se vedno znova ponavljajo, pa si zapomnite tole: “Vsaka zmaga proti skušnjavi okrepi Božjo slavo.” In začnite nabirati drobne zmage.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.