Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Večja vrednost darila, večja sreča?

CHRISTMAS GIFTS

Romanov Kosolapov | Shutterstock

Petra Kmetič - objavljeno 07/06/21

Kako poskrbeti, da priložnosti, ko obdarujemo otroke, ne bodo tako stresne, otrok pa bo vseeno darila vesel?

Rojstnodnevna darila ali obdarovanja ob kakšni drugi priložnosti starše in druge povabljence nemalokrat spravijo v zadrego. Če slavljenec ali starši izrazijo željo po darilu, tega ni tako težko izbrati. Precej težje je, če smo prepuščeni sami sebi.

Nemalokrat se namreč zgodi, da otroku kupimo drago darilo, ki smo si ga sami v otroštvu res močno želeli, na koncu praznovanja pa se otrok spomni le milnih mehurčkov, ki jih je z njim pihal najmlajši stric. Otroci namreč ne poznajo razlik v ceni med električnim avtomobilom in gumitvistom.

Verjetno se vsi zavedamo, da ima večina današnjih otrok dovolj igrač. Današnjim otrokom manjka čas, ki si ga vzamemo zanje. Pa naj bo to najmlajši v družini ali pa najstnik, ki nam daje občutek, da nas ne potrebuje več.

Plenice, oblačila ali plišaste igrače za novorojenčka?

Kaj kupiti otroku za darilo, se sprašujemo že v trenutku, ko želimo prvič obiskati novorojenčka ali mu poslati darilo. Ampak vsi vemo, da novorojenček v resnici ne potrebuje ničesar. Plišaste igrače so odlični lovilci prahu, plenice pa veliko staršev zaradi alergij ali po svojem okusu raje izberejo sami.

V resnici bi novopečenim staršem prišlo prav, če bi dojenčka za 30 minut odpeljali na sprehod, oni pa bi imeli čas zase ali pa bi se mama lahko končno v miru oprhala.

Otroku podarimo bon za doživetje

Za nekoliko starejše otroke je kar veliko možnosti za nematerialna darila. Otroku lahko kupimo vstopnico, bon ali pa ga za presenečenje odpeljemo v lutkovno gledališče, na predstavo, v hišo eksperimentov, pustolovski ali adrenalinski park, na ranč, turistično kmetijo, v živalski vrt, muzej, botanični vrt, pravljično deželo, pustolovski park, tehnološki park, bazen, izlet z ladjico, vlakom, avtobusom …

Seveda pa ni dovolj, da vstopnico le kupimo in njegove starše pošljemo na nedeljski izlet. Več šteje to, da se izleta udeležimo skupaj z otrokovo družino ali na izlet odpeljemo samo slavljenca.

Ali obstaja brezplačno nepozabno darilo?

Čas, ki ga preživite z njimi, pri otrocih največ šteje. Za popolno darilo vam ni treba odšteti niti evra. Otroka lahko peljete v kakšno drugo občino na malo večje otroško igrišče ali pa mu v bližnji okolici organizirate lov na skriti zaklad z različnimi nalogami.

Prav tako je v Sloveniji ogromno zanimivih učnih poti, prilagojenih najmlajšim pa tudi najstnikom in odraslim. Izlet na morje verjetno osreči skoraj vsakogar. Brezplačen, a izredno dragocen je lahko tudi vzpon na kakšen hrib ali goro.

Za birmo ni treba kupiti motorja ali računalnika

Nekoč sem slišala pogovor najstnikov o darilih, ki so jih dobili za birmo. Naštevali so bogata materialna darila, katerim nihče ni namenjal veliko pozornosti. Zadnji je bolj s sramom kot ne povedal, da je njega boter za tri dni peljal na izlet v hribe.

Prijatelji se niso mogli načuditi, kako si je lahko odrasla oseba vzela cele tri dni samo za nekega 14-letnika. Preberite še enkrat, da naslednjič ne boste iskali najboljše pametne ure ali najmodernejšega telefona.

Čas, ki ga posvetite najstniku, je zanj potrditev, da je pomemben, slišan in vreden. Tega mu ne more dati nobena pametna in draga naprava.

Doživetja, ki bodo verjetno navdušila najstnike, so raznorazni trampolini, pump tracki, rafting, soteskanje, paintball, vetrovnik, bovling, zipline, izleti na lepe izletniške točke, kjer bodo verjetno z veseljem posneli kakšno lepo fotografijo za družbena omrežja, za tiste manj športne pa vstopnice za koncerte, predavanja, razvajanja, kulinarična doživetja, sobe pobega …

In če nobena ideja ni dovolj dobra?

Ko boste izbirali nematerialna darila za svoje obdarovance, boste nehote razmišljali o njegovih lastnostih, talentih in s čim se rad ukvarja. Če pa boste iskali nekaj, kar bi radi doživeli skupaj, boste verjetno iskali tisto, kar vam bo skupno, in tako boste nehote naredili še kakšen korak naprej v teh odnosih.

In če ne najdete čisto nobene skupne točke, ali pa je obdarovanec morda celo nepokreten? Potem mu preprosto podarite mašo v njegov namen. Je darilo sploh lahko še lepše?

Ali je za odrasle bon primerno darilo?

Odrasli se od otrok ali najstnikov v zvezi z darili niti ne razlikujejo tako močno. Dandanes tudi odraslim največ pomeni skupaj preživeti čas. Če želimo nekomu podariti doživetje, ni dovolj, da mu kupimo bon, ki ga obdarovanec pozabi unovčiti ali mu preteče rok.

Raje si vzemite dan in slavljenca odpeljite na doživetje in čas preživite skupaj. Tako bo bon zagotovo unovčen, vaše prijateljstvo, odnos pa bo bogatejši za novo dogodivščino.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
obdarovanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.