Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Poslovil se je Marko Kremžar

115845-e1623439157583.jpg

ARHIV DRUŽINE

Marko Kremžar

Urška Leskovšek - objavljeno 11/06/21

Umrl je eden od stebrov slovenske emigracije, pomemben politik, gospodarstvenik, prodoren mislec in velik Slovenec

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Marko Kremžar se je rodil leta 1928 v Ljubljani. Njegov oče je bil ugleden član Slovenske ljudske stranke, novinar, urednik Slovenca in poslanec v beograjskem parlamentu. Marko se je med vojno pridružil domobrancem in bil po umiku na Koroško vrnjen v Ljubljano, kjer jih je čakala smrt. Ta trenutek je 70 let pozneje pretresljivo opisal:

“27. maja 1945 so Angleži začeli vračati domobrance iz Vetrinja v Slovenijo. Med njimi sem bil tudi jaz. Še isti dan smo v Kranju v vrsti stali pred strojnicami in drug drugega opominjali, naj zmoli kesanje.”

A rešila ga je mladoletnost. Po mučnih dnevih v Škofovih zavodih so ga poslali v prevzgojni zavod, od koder je ušel in emigriral v Argentino. O njegovi pretresljivi zgodbi lahko beremo v knjigah Leto brez sonca ter Časi tesnobe in upanja.

Nov začetek v Argentini

V Buenos Airesu, kjer je tudi umrl, je začel kot tovarniški delavec, a je dokončal šolanje, postal doktor gospodarskih ved in si ustvaril družino. Zasedal je vodilna mesta v več velikih podjetjih, bil je zadnji predsednik Slovenske ljudske stranke, preden se je iz izseljenstva po osamosvojitvi preselila v Slovenijo. Bil je tudi eden od stebrov slovenskega šolstva v Argentini.

Čeprav je bil zaradi službe, politike in dejavnosti v slovenski skupnosti veliko zdoma, je bil zvest mož ženi Pavli in predan oče petim otrokom. Družinsko življenje mu je veliko pomenilo.

Marko Kremžar je avtor besedila pesmi Slovenija v svetu, ki je postala nekakšna himna slovenskih izseljencev. Uglasbil jo je Jože Osana.

Bogata publicistična zapuščina

Bil je izjemen mislec in večkrat nagrajeni publicist (objavljal je tudi v tedniku Družina). Poleg novel in dram navdušujejo njegove strokovne objave, predvsem pa eseji, v katerih odgovarja na temeljna bivanjska, filozofska, teološka vprašanja, ki bralca ne pustijo ravnodušnega. Zelo si je prizadeval za slovensko narodno pomiritev.

O samostojni Sloveniji je sanjal in si zanjo prizadeval, že davno preden je nastala.

Gospod naj mu bo bogat plačnik!

Izmed njegovih prodornih izjav je težko izbrati najboljše, vseeno pa si nekaj njegovih misli lahko preberete v spodnji fotogaleriji.

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.