Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 22. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Mi bo dolgčas, če se udeležim duhovnih vaj v tišini?

Webp.net-resizeimage21-1.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tina Čerin - objavljeno 12/06/21

Ko dnevi v tišini globoko spregovorijo

Za marsikoga, ki še nima izkušnje duhovnih vaj v tišini, se to morda sliši nekoliko strašljivo. Biti pet dni v tišini? Kaj potem človek dela sam s seboj toliko časa? S čim zapolni dolgčas?

A izkušnja duhovih vaj navadno prinese prav nasprotno spoznanje. Dnevi, preživeti v tišini, zelo močno in globoko spregovorijo. Odsotnost zunanjih glasov prebudi in izostri notranje čute, da se človek odpre Bogu, ki spregovori prek srca.

Začelo se je “s prisilo”

Z duhovnimi vajami je začel sv. Ignacij Lojolski. Pred natančno 500 leti je zaradi udarca krogle v nogo obležal na bolniški postelji in bil prisiljen na prve “duhovne vaje v tišini”. Samoto je težko prenašal, zato je prosil za knjige.

Na dvorcu so našli samo knjigo o Jezusovem življenju in življenjepis svetnikov. Med branjem teh dveh knjig je začel okušati nov mir in drugačno veselje, kot mu ga je do tedaj prinašalo razburkano življenje, polno bitk, zabav in osvajanja lepih dam.

Pozneje je svoja duhovna izkustva zapisal v knjižici Duhovne vaje, ki so osnova duhovnih vaj v tišini. Kratka in jasna navodila pomagajo razločiti, kateri navdihi prihajajo od Boga, kateri pa od njegovega nasprotnika.

Se na duhovnih vajah v tišini sploh kaj govori?

Duhovne vaje v tišini so navadno oblikovane tako, da zajemajo točke, s katerimi voditelj usmeri udeležence in jim poda predloge za razmišljanje oz. meditacije, ki si jih nato udeleženec razporedi čez dan.

Meditacija pomeni, da se udeleženec umiri, ustavi pred svetopisemskim odlomkom, se poskuša vanj vživeti, kolikor se da konkretno s čuti in domišljijo, nato pa vzpostavi osebni dialog z Jezusom. V njem prisluhne, kaj mu Bog spregovori, kaj ga nagovarja za njegovo življenje.

Meditacija se konča z molitvijo in kratko refleksijo – pregledom tega, kaj se mu je v tem času dogajalo. V meditacijah človek lahko doživi zelo različne stvari: tolažbo, veselje, ljubezen, otipljivo Božjo bližino, lahko pa vzniknejo tudi zmedenost, praznina, vznemirjenje ali duhovni boj.

O tem lahko vsak dan spregovori z duhovnim voditeljem, ki mu prisluhne in pomaga pri razločevanju.

Različice duhovnih vaj

Navadno duhovne vaje v tišini vodijo jezuiti, saj so bratje sv. Ignacija, ali pa drugi ljudje (drugi duhovniki, sestre, laiki), ki živijo duhovno življenje in svoje izkušnje delijo naprej.

Nekoliko pa so jih prilagodili tudi Frančiškovi bratje in sestre, ki so ugotovitvam sv. Ignacija dodali še Frančiškovo duhovnost. Izvajajo se na različnih krajih, v domovih duhovnih vaj.

Kljub manjšim razlikam v načinu vodenja zaradi različnih voditeljev pa je vsem duhovnim vajam v tišini skupna izkušnja tišine, ko se lahko človek najgloblje sreča s samim seboj, predvsem pa vzpostavi dialog z Bogom.

Na duhovne vaje ljudje prihajajo z različnimi nameni. Večinoma se ljudje želijo nekoliko umakniti pred vsakdanjim vrvežem, se umiriti, pregledati svoje življenje in ga spet usmeriti v Božje tirnice. Pogosto se zanje odločijo pred večjimi življenjskimi odločitvami, za katere si želijo vzeti dovolj časa in sprejeti odločitev, ki bo v skladu z Božjo voljo.

Neredko pridejo ljudje na duhovne vaje tudi v življenjskih krizah. Ko se zdi, da se življenje zatakne. Odnosi, pritiski se združijo v točki, ko se zdi, da ne gre več naprej. Korak v globino lahko odpre novo obzorje in sprosti napetosti in z novim mirom lahko bolj svobodno zakorakajo naprej v življenje.

Nekateri ljudje pa hodijo na duhovne vaje v tišini redno, da ohranjajo duhovno čilost in povezanost z Bogom. Duhovne vaje v tišini so čudovita priložnost za vsakogar, da odrine na globoko, se sreča s samim seboj in prisluhne Bogu, ki nežno trka na srce in želi, da mu ga odpremo.

Ali so duhovne vaje primerne tudi za zakonce?

Včasih se za duhovne vaje odloči le eden od zakoncev, ker morda želi razčistiti osebne stvari in odriniti na globoko odmaknjen kraj, tudi od družinskega vrveža. Včasih pa prideta oba zakonca skupaj.

Ali želita med duhovnimi vajami ostati tudi med seboj v tišini ali se med seboj pogovarjati, je odvisno od njunih želja in namena, zaradi katerega sta prišla, vsekakor pa je dobro, da namen in obliko na začetku dorečejo z duhovnim voditeljem. Včasih se odločijo za duhovne vaje v tišini tudi zakonci v krizi.

Tišina nam pomaga, da pridemo v stik s seboj in ko začutimo svoj nemir, ki ni odvisen od drugega, laže pridemo do resnice o sebi. Morda s tem laže odpadejo obtoževanja drugega, kar je pogosto vzrok za razdor. Ko z Bogom prideš do miru v sebi in ko doživiš, kako te Bog ljubi in ti odpušča, je to največje bogastvo, ki ga lahko nato prineseš v zakon in družino.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
duhovne vaje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.