Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Darovi Svetega Duha nam pomagajo pri sprejemanju pravih življenjskih odločitev

TRUDNA SYTUACJA

fizkes | Shutterstock

Edifa - objavljeno 13/06/21

Sveti Duh nam pomaga usmerjati pogled in nam omogoča, da stvari vidimo z Božjega zornega kota

Kje nas bo našel “žarek svetlobe” Svetega Duha, ki naj ga vneto iščemo v življenju, kot nas spodbuja binkoštno bogoslužje? Najprej pozabimo na predstave o nekakšnem čudežnem razsvetljenju: “Goreče bom molil k Svetemu Duhu in bom v Svetem pismu, ki ga bom odprl na naključni strani, našel vse odgovore za svoje težave!”

Drži, da nas Sveti Duh razsvetljuje predvsem z darom vere in razuma, z darovoma, ki ju Gospod namenja vsem svojim otrokom, in smisel tega daru je, da ga ne nadomestimo s čim drugim, temveč da ga pravilno uporabimo: “žarek”, ki ga iščemo, bo vodil naš pogled in nam omogočal, da bomo stvari videli z Božjega zornega kota, v njihovem naravnem in nadnaravnem stanju.

Primer: ob koncu izobraževanja bo mladenič prosil Svetega Duha, naj ga razsvetli v zvezi z življenjsko usmeritvijo v prihodnosti. Ne prosi ga, naj namesto njega izbere poklic zdravnika ali inženirja, temveč naj ga ponese nazaj v duhu njegovega krsta, da bo njegova odločitev del brezpogojne pripravljenosti za sledenje Kristusu.

In za to mora Sveti Duh v njem “popraviti, kar je izkrivljenega, ozdraviti, kar je ranjenega, omehčati, kar je otrdelo, in ogreti, kar se je ohladilo”. Toda kako lahko sprejmemo ta ogenj Svetega Duha?

Tri točke, na katere se lahko obrnemo po pomoč pri sprejemanju svojih krščanskih odločitev

Jezus nam je pokazal tri načine, na katere nas je obdaroval, in nam s tem pripravil tri točke, na katere se lahko obrnemo po pomoč pri sprejemanju svojih odločitev.

  • Prva je vest njegovih učencev, sposobnost, da okoliščine ocenimo z Božjimi očmi: “Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal” (Jn 14,26).
  • Druga je Božja beseda, ki “se ne more razvezati” (Jn 10,35).
  • Tretja je Cerkev, ki jo je Jezus postavil na Petru in apostolih, in “prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas” (Apd 1,8).

To dejansko pomeni: če želimo svoje odločitve sprejemati pred Bogom, mora biti naš izhodiščni položaj trden sklep, da sledimo Jezusu v vseh življenjskih okoliščinah (pri tem nam lahko zelo koristijo dobre duhovne vaje).

Nato pa med različnimi razumnimi hipotezami poiščemo tisto, ki se zdi najbolj dosledna z besedami, ki so zapisane v Svetem pismu, in nas bo približala Kristusu.

Sveto pismo nedvomno ne govori konkretno o tem, ali naj nekdo postane zdravnik ali inženir, nakazuje pa nam smernice, prek katerih nas ta dva poklica vodita proti večnemu življenju.

Na koncu moramo še preveriti, ali je naša odločitev v skladu s tem, kar Cerkev izkuša in nas uči danes. Seveda ni stvar škofa, da odloči, ali naj postanemo inženir ali zdravnik, v vsakem primeru pa smo člani krščanskega občestva, katerega temeljne izbire naj bi bile del naših osebnih izbir.

Pomislimo, recimo, na pomen cerkvene navzočnosti v zdravniških poklicih ali pa na pomen družbenega nauka Cerkve v življenju podjetja.

Tu poklic nenadoma postane poslanstvo, in če ga razumemo kot navdih Svetega Duha, smo lahko prepričani, da bo tudi on navzoč s svojimi “sedmimi svetimi darovi” in nam bo omogočil, da ga izkusimo “v Božjo slavo in za zveličanje sveta”.

Avtor prispevka je oče Max Huot de Longchamp.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Sveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.