Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ta film odlično prikazuje, kaj lahko storimo s tem, kar imamo

VESPA

Jarek Pawlak | Shutterstock

Ewa Rejman - objavljeno 15/06/21

Film Vespa (na voljo na Netflixu) govori o Enricu Piaggiu, izumitelju legendarnega italijanskega skuterja. Na topel in nevsiljiv način obravnava pomembne teme – problem odpuščanja, upanja in zaupanja

Enrico Piaggio je izdeloval vojaška letala, kar mu je omogočalo udobno življenje. Zaposloval je na desetine delavcev. Med drugo svetovno vojno so njegovo tovarno bombardirali.

Čeprav so številni mislili, da bo odnehal in opustil prizadevanja, da bi jo obnovil, se je sam ukvarjal z velikim vprašanjem: kaj lahko storim s tem, kar mi je še ostalo?

Ideja za Vespo

Vladni uslužbenci so mu svetovali, naj vzame denar, do katerega je upravičen v okviru skladov za prestrukturiranje, in si z odpuščanjem svojih delavcev zagotovi nadaljnje udobno življenje.

Toda njemu se je zdelo, da je za svoje delavce odgovoren, v preteklosti je celo tvegal svoje življenje, da bi jih rešil, ko naj bi jih odvedli na delo v Nemčijo. Vedel je, da jih ne more zapustiti. Odločil se je, da bo poskušal za vsako ceno najti kakšno rešitev.

Piaggio je prišel na idejo, da bi izdelal skuter, ki bo razmeroma poceni, lahek, preprost za uporabo in udoben za vse – tudi za ženske, ki so v tistem času običajno nosile srednje dolge obleke. Italijani so se v njegov izum zaljubili, toda po določenem času se je trg nasičil in promet je nehal rasti.

Za pravi preboj se je izkazalo nekaj, kar bi lahko primerjali z marketinško močjo današnjih vplivnežev. Vespo so uporabili v slikovitem prizoru filma Rimske počitnice z Audrey Hepburn in Gregoryjem Peckom in takrat je svet postal obseden z njo.

Upanje in težka vprašanja

V filmu ne manjka niti ljubezenskih niti z vojno povezanih spominov. Še posebej nepozabna je izjava hčerke enega glavnih junakov, ki ji je oče umrl v vojni, bil po smrti odlikovan in velja za junaka. “Junakov ni nikoli doma,” žalostno pove dekle.

Dotaknejo se tudi vprašanja odpuščanja in individualne odgovornosti za to, kar so ljudje počeli, ko so izvrševali ukaze nadrejenih. Ali je mogoče ljubiti letalca, ki je morda vrgel bombo, ki je ubila vaše starše?

Ali je po drugi strani mogoče, da ga imamo za slabega človeka in ne upoštevamo okoliščin in časa, v katerem je živel? Preprostih odgovorov ni, toda odpuščanje in poskus zaupanja nam omogočajo, da nadaljujemo in da smo srečni kljub svoji težki preteklosti.

Kaj storiti, ko se stvari ne razpletajo nam v prid?

Film odlično prikazuje, kako pomembno je, da drugim izkazujemo pozornost in da se delavec predstavlja kot konkretna oseba s svojimi talenti, težavami in preteklostjo in ne le element v statistiki, katere glavna značilnost naj bi bila učinkovitost.

Takšne individualne obravnave ni mogoče določiti z zakonom, lahko pa se je naučimo in jo posredujemo drugim tako, kot to počne glavni junak filma.

Pomembno je tudi, da ne pozabimo, da to da se nekaj ne razplete nam v prid, ne pomeni nujno, da nam gre slabo. Konstruktor Vespe, Corradino d’Ascianiono, je sovražil motorizacijo in sprva nad novim projektom ni bil navdušen.

Pozneje je prišel do sklepa, da čeprav ne bo več konstruiral njemu tako ljubih letal, lahko določene rešitve, ki jih je uporabljal pri gradnji, prenese tudi na način delovanja lahkega skuterja.

Vespa

Čeprav film morda ni mojstrovina, si ga je zagotovo vredno ogledati. Spodbudi k razmišljanju o tem, kaj lahko storimo s tem, kar imamo, tudi če je bila naša dosedanja podoba sveta uničena, tako kot je bila uničena tovarna vojaških letal Enrica Piaggia.

Prijetno ga je gledati in tudi če podaja nekoliko idealizirano različico zgodovine, gre za film, ki prikazuje zmago dobrega in upanja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.