Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izziv za moške: ste pripravljeni odložiti svojo masko?

shutterstock_1765578503.jpg

Nutlegal Photographer | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/06/21

Katero nosite vi?

Ste že kdaj opazili, da imate potrebo, da bi vedno igrali, da bi se delali pomembnejšega, kot ste v resnici, ali pa imate potrebo, da vedno izpadete kot “frajer”? Lewis Howes, avtor knjige Maske moškosti trdi, da se vsak moški skriva za določeno masko, ki si jo nadene zato, da ga nihče ne bi mogel videti takega, kakršen je v resnici.

Tisoč pričakovanj, ki jim poskušajo moški zadostiti

Maske, za katerimi se skrivajo moški, so pravzaprav stereotipi. Od moških se pričakuje, da bodo trdni, močni, da bodo “mačoti” – ampak ravno prav in nikakor ne preveč, da bodo tehnično podkovani, pa tudi izjemni športniki, odlični očetje in najboljši ljubimci, za zraven pa naj poznajo vsaj nekaj klasične književnosti in filozofije, bodo šaljivci in pa seveda naj imajo nekaj pod palcem.

Za masko se skriva ranjenost

Resničnega jaza, ki je poln bolečine, strtosti, jeze in grenkobe, je moškega še samega strah, zato pogosto z masko vleče za nos tudi samega sebe. Avtor iz lastne izkušnje (bil je izjemen športnik, a športna maska še zdaleč ni bila njegova edina, kot priznava) pričuje, kako pomembno je za moškega, da prepozna masko, za katero se skriva.

VIRTUAL

Samo to mu namreč omogoča, da se sooči s svojim pravim jazom, z  bolečinami in travmami, ki jih lahko razreši, a ne skozi zanikanje. Ko se je sam kljub številnim uspehom na neki točki svojega življenja znašel v veliki krizi in so mu ena za drugo propadale zveze, je spoznal, da v življenju ni iskren in da vedno igra – pri tem pa v prvi vrsti goljufa samega sebe.

A Lewis Howes opozarja, da se pravi moški zna soočiti sam s sabo, s svojo masko ter jo je sposoben tudi odložiti, s čimer se osvobodi in lahko v polnosti zaživi odnose z ljudmi okrog sebe.

Stoična, športna, materialna in spolna maska

Stoično masko nosi moški, ki skriva svoja čustva in je vedno trden, nikoli čustven, ne pokaže svoje ranljivosti ali si je niti ne dovoli.

Športna maska je maska športnega uspeha, zaradi katerega je moški priznan in občudovan; avtor knjige pravi, da mora pravi moški (tako naj bi veljalo) biti izjemen športnik, če pa to iz nekega razloga ni mogoče, se mora za šport vsaj strastno zanimati in vedeti vse o njem.

Nekateri se skrivajo za materialno masko, saj je pravi moški vendar tisti, ki je izjemno uspešen v svojem poklicu ali poslu ter si lahko privošči številne dobrine: dobre avte, drago hišo, dragoceno uro, za vsem tem pa lahko tudi skriva svojo negotovost. Ena izmed znanih mask je tudi maska velikega osvajalca, nekakšnega Don Juana, ki se skriva za masko svojih spolnih prigod.

Maska agresivnosti, maska šaljivca, maska nepremagljivosti, vsevednosti in alfa maska

Ker fantkom že od malega govorimo, da pravi fantje ne jočejo, jim s tem sporočamo, da čustev ne smejo kazati. Jeza pa je pri fantih sprejemljiva in zato se nekateri moški naučijo vsa čustva nekako pretvoriti v jezo. Ti moški nosijo masko agresivnosti ter svoje probleme rešujejo s pretepom ali nasiljem vsakršne vrste.

Nasprotje te maske je maska šaljivca, ti pa s humorjem pogosto zgradijo zid, za katerim skrivajo veliko bolečino (pomislimo samo na igralca Robina Williamsa, enega najboljših komikov, ki je zaradi težav z depresijo naredil samomor).

K bolj intelektualnim maskam spada še maska vsevednosti – pravi moški mora vendar imeti odgovore na vsa vprašanja in ga ne smemo nikoli zalotiti, kako česa ne ve ali ne zna. Alfa masko pa nosijo tisti moški, ki so v vsem vajeni biti prvi in zadnji, večni voditelji in avtoritete.

Ko si moški dovoli osvoboditi od vloge, ki jo morda nezavedno igra že vse od pubertete naprej, mu to v zameno ponuja polnejše življenje, bolj pristne odnose ter veder in hvaležen pogled na življenje.

Nekateri moški čutijo večni klic po še več adrenalina, ki ga zasledujejo na različne načine. Z igrami na srečo, alkoholom, drogami ali kako drugače tveganim početjem pa si nadanejo masko nepremagljivosti.

Pri tem ima zelo pomembno vlogo tudi ženska, ki naj moškemu potrpežljivo stoji ob strani in ga spodbuja s tem, da mu pove in pokaže, kako dragocen ji je, kadar je preprosto samo on – brez maske.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.