Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

21 najboljših nasvetov zanjo v prvem letu zakona

bride

MNStudio | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 01/07/21

Prvo leto ob ljubljeni osebi je čas, da postavita osnove za trden, trajen in srečen zakon

Prvo leto zakona je lepo obdobje vzajemnih srečevanj in odkrivanj, hkrati pa je to obdobje polno velikih sprememb in nemalo izzivov.

Po čustveno nabitem času pred poroko se po njej lahko nenadoma pojavijo nenavadni občutki. Na skupni oder življenja so postavljene drugačne navade in načini, ki jih zakonca prineseta s seboj v zakon in sta zdaj na to bolj pozorna. Lahko gre za najbolj običajne stvari, kot je zlaganje oblačil ali priprava mize ob obroku.

Oba postaneta zakonsko soodgovorna za finance drugega, obnoviti morata dovoljenja in osebne dokumente, odločati se morata, kako bosta vodila skupno gospodinjstvo in račune, kako si prilagoditi urnike. Čeprav se na prvi pogled to zdi preprosto vprašanje sobivanja, je v resnici veliko več. 

Pri sobivanju je izhod relativno preprost, pri zakonu pa gre za trajno zvezo, kjer je v igri mnogo več stvari, zato se vsako razliko bolj občuti. Včasih je to težko sprejeti, zlasti danes, ko smo na družabnih omrežjih vajeni gledati popolne pare.

V resnici oba začenjata prepoznavati, da vajina izkušnja zakona ni podobna temu, kar se pri drugih kaže navzven. Notranje se borita s spremembami, pojavijo se stvari, ki so moteče ali jih je treba prilagoditi in morda vama o tem pred zakonom nihče ni podrobneje govoril.

Tako se zlahka zgodi, da se v prvem letu zakona nabere veliko stresa, ker iz nič naenkrat delimo z drugim vse. To pa še zdaleč ne pomeni, da je bil vajin korak v skupno življenje napačen. Zakon je idealno okolje za rast in prvo obdobje je čas učenja in pridobivanja izkušenj, prek katerih lahko postavita osnove za trajno in srečno ljubezensko razmerje.

Dobri nasveti

Ob poroki je par zaljubljen, a ima hkrati pred seboj še vso pot. Na tej poti mu pomagajo male modrosti, ki so sad lastnih izkušenj in napak, vendar lahko par uporabi tudi izkušnje drugih oseb, ki so šli pred nami po tej poti.

Nekaj načel, ki jih zaživimo od začetka, so lahko nov način, kako zakonu še dodatno rečemo “Da!” Lahko so vama v pomoč in podporo pri prvih korakih in premagovanju začetnih ovir.

21 načel preberite v dveh galerijah:

Drugi del fotogalerije:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.