Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Tiskana digitalna covidna potrdila za milijon državljanov

shutterstock_1891274596.jpg

ronstik | Shutterstock

Janez Porenta - objavljeno 01/07/21

Potrdila bodo vsi, ki izpolnjujejo pogoje, prejeli najpozneje do začetka prihodnjega tedna

Po koncu testnega obdobja in obdelavi zadnjih tehničnih podrobnosti je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) začel postopek pošiljanja tiskanih digitalnih covidnih potrdil, ki jih bo v prihodnjih dneh – do začetka naslednjega tedna – prejelo okrog milijon državljank in državljanov oziroma vsi, ki “do tega trenutka izpolnjujejo pogoje za prejem potrdila”.

Kdo izpolnjuje pogoje?

To so osebe, cepljene z enim ali dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, osebe, ki so prebolele koronavirus in njihov pozitivni PCR-test ni starejši od 180 dni, in osebe z negativnim rezultatom testiranja, ki ni starejši od 48 ur v primeru hitrega antigenskega testa oziroma 72 ur v primeru PCR-testa. NIJZ zaradi velike količine poslanih potrdil prosi za potrpežljivost.

Kaj omogoča QR-koda?

Potrdilo je identično tistemu, ki ga lahko uporabniki z digitalno identiteto prenesejo s portala zVem in natisnejo. Vsebuje tudi QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju ali prebolevnosti in hkrati zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno ali nepopolno, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

vaccine
Preberite še:Cepiva za vse?

Julija tudi mobilna aplikacija

Po njegovih besedah bodo julija objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo lahko uporabniki dostopali v sistem zVem in nosili digitalno potrdilo s seboj v telefonu, je poročala STA. Ministrstvo se je z vsemi izvajalci cepljenja in testiranja tudi dogovorilo, da bo najpozneje od danes na lokacijah cepljenja ali testiranja omogočena pridobitev digitalnega covidnega potrdila.

Potrdilo ni pogoj za prosto gibanje

Potrdilo o prebolelosti ali cepljenju bo mogoče za 2 evra ali manj natisniti tudi v večini lekarn. S 1. julijem morajo sicer države EU zagotavljati brezplačno evropsko digitalno covidno potrdilo za izvedena testiranja na svojem ozemlju, ki je veljavno v vseh državah članicah EU, ni pa pogoj za prosto gibanje, a vseeno olajša gibanje in potovanje znotraj EU.

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.