Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po naših župnijah spet odmeva oratorijska himna. Kje, kdaj, kdo je glavni lik?

oratorij škofljica

Klara Tomažič

Fotografija oratorija na Škofljici iz leta 2019

Aleteia Slovenija - objavljeno 03/07/21

"Sprogramiran sem le od Boga (Na Boga! Za Boga!), nisem kič, del načrta sem originalnega!"

V tem tednu se je po naših župnijah spet začel radostni vrvež: smeh, veselje, igra, petje, molitev, otroška razigranost in veselo srce. Vse to najdemo na oratorijih, ki se bodo po različnih krajih zvrstili med poletjem.

Letos se otroci in mladi zbirajo pod geslom originalen.sem. To pa zveni kot spletna stran, kajne? Seveda, saj je letošnji oratorijski junak običajen najstnik, ki je imel zelo rad računalnike. To je Carlo Acutis, o katerem smo na Aleteii že pisali.

Kje bodo potekali oratoriji?

Oratorij v obliki, kakršni ga poznamo danes, v Sloveniji poteka od leta 1988. Do danes se je razširil že v več kot 300 krajev po Sloveniji. Letošnje poletje bo prineslo več kot 200 oratorijev z 20.000 udeleženci in 6.000 animatorji.

Ali vas zanima, če se bo oratorij odvijal tudi v vaši bližini? To si lahko pogledate na spletni strani oratorij.net, kjer je objavljen zemljevid, v katerih župnijah se bo v posameznem tednu poletja odvijal oratorij.

Kako je bil videti oratorij nekoč, si lahko pogledate v fotogaleriji:

Oratorij

Oratorijski program združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Vodijo ga animatorji prostovoljci, ki so dijaki in študenti.
Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno sodelovanje v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.

Carlo Acutis – novodobni svetnik

Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Letošnji glavni junak je mladi italijanski računalniški genij Carlo Acutis, ki je bil lani razglšen za blaženega. Živel je kot vsi mladi našega časa, rad je imel nogomet, bil pa je velik računalniški navdušenec.

Nekaj utrinkov o njegovem življenju si lahko pogledate v fotogaleriji:

Zakaj oratorij?

Ali se sprašujete, zakaj bi se sploh udeležili oratorija? V spodnjem članku si lahko preberete pet odličnih stvari, ki jih najdemo na oratoriju.

Veselje otrok se v molitvi, smehu in petju razlega z župnijskih dvorišč. Da boste z mladimi lahko peli tudi vi, lahko poslušate (in se naučite) letošnjo oratorijsko himno.

Tags:
oratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.