Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preživel je splav: “Če bi šlo vse po načrtu, me ne bi bilo tukaj”

JOSIAH PRESLEY

YouTube

Ewa Rejman - objavljeno 04/07/21

Josiah Presley je preživel splav. Kot otrok je bil posvojen, pri 13 letih pa so mu starši povedali več o okoliščinah njegovega rojstva. "Če bi šlo vse po načrtu, bi moral umreti, preden bi se moje življenje sploh dobro začelo"

Josiahova biološka mama je iz Južne Koreje. Ko je bila v tretjem mesecu nosečnosti, se je zaradi finančnih težav odločila za kirurški splav. Med odhajanjem iz operacijske dvorane je razmišljala o tem, da je “zdaj že vsega konec”, tako kot ji je to zagotovil zdravnik. Toda čez nekaj časa ji je začel rasti trebuh in začutila je, kako se otrok premika.

Neuspešen splav

Nihče ni znal razložiti, kaj se je zgodilo. Tokrat se je odločila, da bo svojemu sinu omogočila, da se rodi, nato pa ga bo dala v posvojitev. Čeprav zgodba zveni popolnoma neverjetno, Josiah zagotavlja, da ima zdravstveno kartoteko, ki vse to potrjuje. Ena od možnih razlag je, da je morda imel sestro ali brata dvojčka in ga je kot drugega otroka zdravnik spregledal.

Posvojitev

Posvojila sta ga zakonca iz ZDA. Odraščal je z enajstimi brati in sestrami, med njimi jih je bilo devet posvojenih. Čeprav je odraščal v hiši, polni ljubezni, se spominja, da se je dolgo spopadal s pomanjkanjem sprejemanja samega sebe, zdelo se mu je, da je drugačen, in ni vedel, kako se s tem spoprijeti.

Prav tako ni vedel, zakaj je njegova roka tako močno deformirana. Zdaj predvideva, da so jo verjetno poškodovali med izvajanjem neuspešnega splava.

Ko je dopolnil 13 let, so se starši odločili, da se z njim pogovorijo, kar je močno vplivalo na njegovo življenje. Povedali so mu o odločitvi, ki jo je sprejela njegova biološka mama.

Šok

Njegova prva reakcija je bil šok in nejevera. Čutil je tudi ogromno jeze do svojih bioloških staršev. Čeprav si je prej želel srečanja z njimi, se je v tistem trenutku odločil, da mu je vseeno zanje. Ta težka čustva so ga pripeljala do tega, da je zbolel za depresijo, zamera pa je vse skupaj še poslabšala.

Pomagala sta mu vera in odločitev, da odpusti. Eden njegovih priljubljenih odlomkov iz Svetega pisma je postal Psalm 139 in besede “Zares, ti si ustvaril moje ledvice, me stkal v materinem telesu”.

Ključnega pomena zanj je bil tudi odnos z njegovimi globoko vernimi starši. “Kot jih je Bog naredil za svoje otroke, tako tudi oni nas naredijo za svoje otroke,” pravi, ko se sklicuje na odprtost svoje družine do številnih posvojitev.

Želi si, da bi prav posvojitev postala realna alternativa splavu. Ne obsoja ljudi, ki iz kakršnega koli razloga ne morejo skrbeti za svoje otroke. To, kar ga boli, je dejstvo, da je splav oziroma postopek, ki je skoraj končal njegovo življenje, po mnenju mnogih nekaj dobrega, nekaj, kar lahko prištevamo med človekove pravice.

Srečati biološke starše

Josiah je končal študij psihologije, da bi lahko pomagal tistim, ki se znajdejo v težkih situacijah. Pred dvema letoma se je poročil z Bethany, ki ga podpira pri deljenju njegove zgodbe in dejavnostih pri gibanju za življenje.

Priznava, da se včasih vpraša, ali biološki starši še vedno razmišljajo o njem, nekega dne bi jih rad srečal in jim povedal, da jim vse odpušča.

Ne morem govoriti o tem, da ljubim nerojene otroke, in hkrati sovražiti svojega soseda, ki je že rojen. Ne morem govoriti o tem, da ljubim nerojene otroke, in hkrati sovražiti žensko, ki se je odločila za splav, zdravnika, ki ga izvaja, ali uslužbenca klinike za splav.

Trdi, da takšen pogled na svet izhaja iz dejstva, da je vse ljudi ustvaril Bog po svoji podobi. In on ga želi posnemati v ljubezni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.