Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali Bog še naprej deluje v življenju ločenih in znova poročenih?

couple

fizkes | Shutterstock

Gelsomino del Guercio - objavljeno 08/07/21

Moralno razločevanje, ki ga papež Frančišek predlaga v okrožnici Radost ljubezni (Amoris Laetitia), se spet odpira srečanju z Gospodom

Moralno razločevanje je pot, ki ločenim, znova poročenim in tistim, ki živijo v posebej zapletenih družinskih situacijah, omogoča približevanje Bogu. To razločevanje je osrednji vidik osebnega in pastoralnega procesa razločevanja, piše papež Frančišek v knjigi Amoris Laetitia.

Philippe Bordeyne to pojasnjuje v knjigi Priprava zakona – Amoris laetitia o krhkih zakonskih razmerah.

Trud papeža Frančiška

Po besedah ​​Bordeyna prizadevanje papeža Frančiška prihaja iz tega, da se – ne glede na to, ali nam je to všeč ali ne – edino sporočilo, ki ga Cerkev naslavlja na ločene in znova poročene posameznike, v bistvu glasi: “Bodite dejavni v občestvu Cerkve in ostanite zvesti obiskovanju svete maše ob nedeljah, ne da bi se kdaj približali evharistični daritvi.”

Pravzaprav od tega sporočila večinoma ostane le negativni del, boleča prepoved, ki odmeva v srcih ljudi, ranjenih zaradi njihove zakonske poti in ki to sporočilo pogosto razumejo tako: “Zdaj niste in nikoli več ne boste vredni, da bi prejeli obhajilo.”

Konec “dosmrtne kazni” za ločene in znova poročene

Da bi končal to, kar se zdi nekakšna “dosmrtna kazen”, očitno v nasprotju z logiko evangelija, je papež Frančišek v mnogih pogledih predan temu, da razvezane osebe, ki so v novi zvezi, ohranijo moralno dostojanstvo. In to načeloma ni samo abstraktno, ampak resnično in konkretno, saj moralno dostojanstvo podpira delovanje božje milosti.

Čast dostojanstvu in moralnim sposobnostim

Pravzaprav milost krsta ne neha delovati v življenju ljudi skozi njihovo aktivno sodelovanje. Zato papež na nov način ponovi moralno izročilo Cerkve. Izpostavlja številne načine, prek katerih lahko človek spoštuje svoje dostojanstvo in svoje moralne sposobnosti, tudi če je v položaju, ki objektivno ni v skladu z moralnim zakonom.

Dar Svetega Duha

Biti del Cerkve pomeni najprej odgovoriti Bogu na način, ki je skladen z našim krstom, v katerem smo vcepljeni v Kristusa z darilom Svetega Duha. Tega se moramo še vedno zavedati. Etična stran osebnega in pastoralnega razločevanja je zato namenjena prenovi duhovne integracije “svetega Božjega ljudstva, ki je zvesto”.

Proces, ki prinaša mir

S primernim pastoralnim spremljanjem se posameznik postavi v položaj, da zazna božjo voljo in da izvršuje duhovno češčenje s tem, ko daruje samega sebe, kar je po mnenju svetega Pavla bistvo moralnega življenja kristjanov (prim. Rim 12,1-2).

Vrnitev v “milostno stanje”

Zakaj lahko takšno razločevanje vodi k miru? Ker nam lahko omogoči, da “z določeno moralno gotovostjo” (AL 303) ugotovimo, da je kakovost moralnega življenja v drugi zvezi zadosten odziv na Božji klic tukaj in zdaj. Ob tem moramo upoštevati “zapletenost konkretnih omejitev, čeprav [ta odziv] še ni popolnoma objektivni ideal”.

Če se sklicujemo na tradicijo duhovnega in pastoralnega razločevanja, nam odkritje, da smo Bogu dali zadosten odgovor, omogoča potrditev, da smo v milostnem stanju. Bog še naprej deluje v življenju ločenih, znova poročenih in v življenju posameznikov, ki živijo v kakršnikoli drugi “zapleteni situaciji” (prim. AL 312), da jih pozove k nadaljnjim korakom.

Razločevanje preteklosti

A “ko se zavejo svojega položaja pred Bogom” (AL 300), morajo tudi ločeni in znova poročeni razločevati svojo preteklost. To pomeni oceniti lastno odgovornost za neuspeh zakramentalne zveze svetega zakona, pa tudi oceniti način, na katerega so prevzeli zakonske zaveze in ki ga še naprej spoštujejo v največji možni meri, četudi le do zakonca in otrok.

“Pogoji in olajševalne okoliščine”

V tem preizkusu vesti o lastni preteklosti papežev poseben dodatek predvsem osredotoča pozornost na “pogoje in olajševalne okoliščine” (AL 301).

V Amoris Laetitia, ki se sklicuje na Katekizem katoliške cerkve, papež navaja nekatere elemente, ki jih je treba upoštevati, med katerimi so tudi “psihični in družbeni dejavniki”, zaradi katerih je “odgovornost za dejanja lahko zmanjšana ali preklicana”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
ločitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.