Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Za nastanek te priljubljene sladice so “krive” hostije

HOST PRESS

Noske, JD | Anefo | National Archives | CC0

Zelda Caldwell - objavljeno 08/07/21

Prve litoželezne pekače za oblate so izumili že v srednjem veku, uporabljali pa so jih za izdelavo hostij

Preprosti vaflji, ki jih ljudje radi uživajo za zajtrk, izvirajo iz najsvetejšega katoliškega obreda, evharistije.

Testo med dvema litoželeznima ploščama

Že v devetem stoletju so Evropejci začeli uporabljati litoželezne pekače za oblate (fer à hosties), s katerimi so izdelovali evharistične hostije, ki jih uporabljamo pri sveti maši. Ti kalupi so bili izdelani iz dveh litoželeznih plošč z dolgimi ročaji.

V plošče je bil pogosto vrezan križ, podoba Jezusa ali upodobitev križanja. Testo, narejeno iz moke in vode, so vlili med obe plošči, oblate pa so pekli na odprtem ognju.

Pojav pekačev za oblate za posvetno uporabo

S pojavom litoželeznih plošč za peko hostij so ljudje dobili pripomoček, s katerim so lahko izdelovali oblate, ki so jih uporabljali tudi v vsakdanji prehrani. Ti pekači (moule à oublies) so bili dosti večji od tistih za izdelavo hostij. Vanje so bile vrezane bolj okrasne podobe kot na pekačih za cerkveno uporabo.

Kot poročajo na spletnem portalu HistoricFood.com, so v obdobju med poznim srednjim vekom in zgodnjo renesanso te posvetne oblate stregli na dogodkih, imenovanih issue de table, obrednih koncih slavnostnih državniških pogostitev.

“Oblati so sprva morda res imeli nekakšen evharističen pomen, saj so bili podobne oblike kot sveto obhajilo. Dodane začimbe so bile namenjene pomiritvi želodca, da kralj ni imel težav s prebavo, pozneje pa so skupaj s t. i. hipokrasom [napitkom iz toplega vina z začimbami] tudi oblati postali del razkošnih priboljškov, kakršne so ob najrazličnejših slavnostnih priložnostih uživali ljudje, ki so si to lahko privoščili,” pišejo na HistoricFood.com.

Od oblatov do vafljev

Več stoletij so oblate stregli kot sladico, bodisi kot tanke ploščice, zvite ali v obliki stožca.

Vaflji, ki jih danes obložimo z medom ali javorjevim sirupom in sladko smetano, izvirajo iz flamskih in nizozemskih oblatov zgodnje moderne dobe. Tudi te so izdelovali tako, da so med dve litoželezni plošči nalili testo, zelo podobno, kot danes počnemo s pekači za vaflje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
hranazgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.