Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Cepiva telesa ne magnetizirajo

SZCZEPIENIE, MAGNES

legdrubma | Shutterstock

Aleteia Poljska - objavljeno 10/07/21

Po spletu krožijo videoposnetki, v katerih posamezniki trdijo, da so se njihove roke magnetizirale po prejemu cepiva. To ne drži. Cepiva niso sposobna magnetizirati rok ali povzročiti, da bi vaše telo privlačilo kovinske predmete

“Nisem se hotela cepiti, vendar sem si po pritisku z različnih strani rekla, da se kljub vsemu bom. In izkazalo se je, da ne vem, kaj so vstavili v moje telo. Vidite lahko kovanec, majhen kavelj … in magnet. Moja celotna roka je namagnetena, videti sem kot bionična ženska.”

Novica o tem, da cepivo magnetizira roke, se je kot virus razširila v različnih medijih.

Več uporabnikov interneta, med njimi glavna junakinja enega izmed posnetkov, poslanih v uredništvo Catholic-Factchecking.com, ki se je predstavila kot “bionična ženska”, je posnela material, ki “potrjuje”, da jim je injekcija s cepivom proti bolezni covid-19 magnetizirala roko.

Posnetki kažejo, kako naj bi se kovinski predmeti oprijeli roke na mestu cepljenja.

Cepivo proti koronavirusu ne more povzročiti takšnega učinka, ker, kot smo že pojasnili, ne vsebuje težkih kovin. CoronaVac, Covaxin in Epivac vsebujejo kvečjemu aluminijeve soli, ki delujejo kot adjuvant.

Po poročanju portala Verificat Rebeca Santano raziskovalka z barcelonskega Inštituta za globalno zdravje (ISGlobal) pravi: “Na podlagi znanstvenih dokazov lahko poudarimo, da nobeno od cepiv proti koronavirusu ne vsebuje kovin, ki bi lahko magnetizirale telo.

Druga cepiva vsebujejo majhne in varne količine aluminija, ki deluje kot adjuvant, toda aluminij ni magneten.”

Površinska napetost

Poleg dejstva, da cepiva sama po sebi ne morejo magnetizirati roke, raziskovalka dodaja, da “lahko olja, ki so naravno prisotna v koži ali celo vlažilna krema, ustvarijo površinsko napetost, ki povzroči, da se lahko majhni predmeti prilepijo nanjo kot magnet.”

Znano ni niti, ali je “bionična ženska”, anonimna uporabnica interneta z neznano identiteto, res prejela cepivo. Vsekakor pa je več portalov (npr. Reuters, Newtral in Poltifact) s pomočjo verifikacije Mednarodne mreže za ugotavljanje dejstev (International Fact-Checking Network) že pred tem pojasnilo, da je nemogoče, da bi imela cepiva takšen učinek.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.