Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Covid-19: Zakaj se otroci manj pogosto okužijo?

web3-childre-with-protective-masks.jpg

Quinn Martin | Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 22/07/21

Tudi če se okužijo, imajo otroci običajno blago ali asimptomatsko obliko bolezni

Ali ste vedeli, da se z novim koronavirusom otroci ne okužijo enako hitro kot odrasli? Zanimivo je, da ni dokončne razlage, zakaj pride do tega, vendar nekatere nedavne znanstvene raziskave ponujajo pomembne odgovore, ki nam bodo pomagali priti do jasne razlage.

Članek, objavljen v vodilni in spoštovani britanski znanstveni reviji Nature, je pokazal, da otroci predstavljajo majhen odstotek okužb s covidom 19.

Glede na raziskavo je imunski sistem pri mladih bolje opremljen za odzivanje na nove okužbe. To pomeni, da je imunski sistem sposoben hitrega in učinkovitega obrambnega odziva, še preden se virus lahko znatno razmnoži.

Blaga ali asimptomatska oblika

Tudi če pride do okužbe, imajo otroci običajno blago ali asimptomatsko obliko bolezni. Včasih diagnostični testi pri otrocih niti niso pozitivni, čeprav so okuženi. Prav tako lahko pri otrocih pride do resnih zapletov, a se to zgodi veliko redkeje kot pri odraslih.

Bolnišnica Sant Joan de Déu v Barceloni je izvedla raziskavo z naslovom Kids Corona ter vključuje 411 družin in 724 otrok, od tega je bil vsaj eden od staršev okužen s koronavirusom. Raziskava je pokazala, da več kot 99 odstotkov otrok ne razvije simptomov ali razvije le manjše simptome.

Ena od razlag tega pojava je, da otroci tvorijo več protiteles, usmerjenih zlasti na protein S (ali Spike), ki ga koronavirus uporablja za prodiranje v celice in ki omogoča tudi virusno razmnoževanje.

Ne glede ne ta podatek pa je zaželeno, da preventivne ukrepe, kot so socialna distanca, uporaba zaščitne maske in pogosta higiena rok, upošteva cela družina. Kdor zaščiti samega sebe, zaščiti druge.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
bolezenkoronavirusotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.