Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

V tem podzemnem rudniku na Poljskem se skrivajo stolnica in 40 kapel

Wieliczka Salt Mine

Kanuman | Shutterstock

Vittoria M. Traverso - objavljeno 23/07/21

Rudnik soli Wieliczka v Krakovu na Poljskem pričuje o veri rudarjev

Katoliški popotniki poljsko mesto Krakov verjetno najbolje poznajo po znamenitostih, kot sta Vavelska stolnica in muzej sv. papeža Janeza Pavla II. Manj ljudi pa ve, da se najžlahtnejši katoliški zakladi Krakova skrivajo pod zemljo.

Kapele v rudniku soli Wieliczka

Najmanj 700 let so imeli v Krakovu enega najpomembnejših rudnikov soli v Evropi. Rudnik soli Wieliczka je bil ena ključnih gospodarskih sil, ki je omogočala širjenje Krakova. Njegovi rovi in dvorane se raztezajo vzdolž osupljivih 286 kilometrov, od ustanovitve rudnika v 13. stoletju do leta 1996 pa je v njem delalo na tisoče rudarjev.

Toda rudarji niso bili zgolj delovna sila za izkopavanje soli. Ob svojem delu so izkazovali tudi neverjetne rokodelske spretnosti in domiselno ustvarjalnost, ko so iz soli izdelovali umetelne umetniške podobe. Sprva so bile to večinoma ikone, svetniki in kraljevska znamenja.

Rudarji pa so s svojim darom kmalu začeli tudi širše izražati svojo katoliško vero. Pod zemljo so oblikovali mogočne kapele, da bi tudi med delom imeli svoj prostor za molitev. Danes v nekdanjem rudniku poznamo najmanj 40 kapel, narejenih iz soli. Najmogočnejša je kapela svete Kinge, ki leži okoli sto metrov pod zemljo.

Legenda pravi, da so kapelo zgradili, potem ko je princesa Kinga, hči madžarskega kralja Bele IV., odvrgla svoj zaročni prstan v rudnik soli na nekem drugem kraju, čudežno pa je bil najden v Wieliczki. Rudarji so pozneje zgradili svetišče, s katerim so želeli počastiti sveto Kingo, zavetnico rudarjev soli.

Kapela svete Kinge

Kapela svete Kinge danes velja za najgloblje ležečo podzemno cerkev na svetu. Vsi osupljivi reliefi, kipi in lestenci so bili skozi stoletja izklesani iz soli. Na čudovitih reliefih so upodobljeni ključni prizori iz Jezusovega življenja, kot so Jezusovo rojstvo, zadnja večerja in križanje, za oltarjem pa je na ogled kip svete Kinge v naravni velikosti.

Ta kapela, ki se zdi povsem nezemeljska, pa ni zgolj kulturna znamenitost, temveč tudi dejavni kraj češčenja. Vsako nedeljo in ob pomembnejših praznikih tam obhajajo sveto mašo.Mogoče se je dogovoriti tudi za poroko, ki se je lahko udeleži do 400 svatov. V kapeli hranijo dve pomembni relikviji, svete Kinge in papeža Janeza Pavla II., ki je kapelo obiskal dvakrat: prvič kot najstnik, pozneje pa kot kardinal.

Na seznamu Unescove svetovne dediščine

Ocenjujejo, da si je ta čudoviti kraj od devetdesetih let preteklega stoletja, ko so odprli vrata turistom, ogledalo najmanj 40 milijonov obiskovalcev. Če ga boste obiskali, si boste lahko izbrali “turistično pot” ali “romarsko pot”, kar pomeni, da si za vodiča lahko izberete duhovnika, ki vam bo pojasnil verski pomen tega kraja, v eni od številnih kapel v rudniku pa bo obhajal tudi sveto mašo.

V kapeli svete Kinge pa so še danes izjemno pomembni delavci.Brez pomoči inženirjev bi ta edinstvena dediščina že izginila zaradi pritiska vode, ki prodira v rudnik skozi debele plasti soli.

Kapelo svete Kinge v solnem rudniku Wieliczka so po daljšem zaprtju zaradi epidemije koronavirusne bolezni pred kratkim znova odprli za obiskovalce.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.