Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako spoštovati težavne starše?

father and son

Realstock - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 25/07/21

Pomembno je, da starše spoštujemo zaradi vloge, ki jo zasedajo v našem življenju

Odnos s starši je tisti, ki nas, čeprav smo morda fizično odtujeni, globoko veže celo življenje.

Dejstvo, da si ne delimo enakih vrednot ali drugače vidimo in čutimo stvari, ki nam niso všeč ali nas prizadenejo, ne more spremeniti resničnosti, da smo med seboj tesno povezani. Lahko pa postane resničen izziv za nas kristjane, ko skušamo resnično živeti četrto božjo zapoved, ki pravi, naj spoštujemo starše.

Zavedanje, da je način, kako starši ravnajo z nami in z drugimi, slab, je lahko uničujoče. Naloga, da se do njih lepo obnašamo, se izogibamo slabemu govorjenju o njih in jih imamo še naprej radi, kljub vsej storjeni škodi, postane zelo težko uresničljiva.

Če vemo, da je njihovo vedenje napačno, jih nismo dolžni ubogati ali jim pritrditi v vsem, kar predlagajo ali zahtevajo od nas. Spoštovati pomeni skrbeti za svoje ljubljene, ob upoštevanju njihovega človeškega dostojanstva in povezave, ki jo imajo z nami zaradi vloge, ki jo zasedajo v našem življenju.

Zato je pri spoštovanju pomembno vedeti, kako posameznika ločiti od vloge, ki jo zaseda. Morda se z njimi ne strinjamo, toda v nas kristjanih mora biti klic, da skrbimo za starejše, saj so v mladosti oni skrbeli za nas, čeprav tudi na napačen način. Hkrati tako pokažemo, da cenimo njihovo sodelovanje pri daru, ki smo ga prejeli v obliki življenja.

Naše poslanstvo je, da naredimo, kar lahko, tako da smo zvesti svojim načelom, si postavljamo meje, vendar nikoli ne zanemarimo spoštljivih dejanj, ki jih lahko naredimo zanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.