Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Logika “drugega SMS-a”

SMARTPHONE

Shutterstock | blurryme

Drago in Sara Jerebic - objavljeno 31/07/21

Če pošljemo sporočilo s težavo, je dobro, če sporočimo tudi, ko težavo rešimo

Vprašanje bralca:

Moja žena mi pogosto v službo pošlje SMS, kjer mi predstavi, da je nekaj hudo narobe v njeni službi, doma ali z otroki, skoraj nikoli pa mi ne pošlje SMS-a, ko se težava uredi. V meni sta tako po nepotrebnem ure in ure prisotni negotovost in tesnoba. Ko ji to očitam, pa mi reče, naj se manj sekiram.

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta:

Žena pošlje SMS možu (ali ga pokliče), da se razbremeni s tem, ko se mu zaupa in z njim podeli stisko. S tem dobi občutek, da ni sama. Tukaj se lahko za njo zgodba konča, še posebej, če se nastala stiska dokaj hitro razreši.

Enako pa ne velja za moža, pri katerem pa se z njenim SMS zgodba šele začne. Če je senzibilen na stisko bližnjih, ga morda lahko to preplavi z občutkom tesnobe, napetosti in negotovosti in se težko osredotoči na službene obveznosti.

Ko pride domov, je presenečen, da to že nekaj ur doma ni več aktualna stvar. To ga lahko znejevolji v smislu, zakaj ga ni o tem obvestila, da se ne bi po nepotrebnem obremenjeval. Prebudi se mu lahko občutek prezrtosti v smislu, ali ženi ni mar oz. se ni sposobna vživeti v njega in predvideti, kaj se v njem ves ta čas dogaja.

Če k temu dodamo še izkušnjo, da se tudi njegovi starši pogosto niso zmenili za njegovo počutje, ko sta se starša v kuhinji skregala in je kot otrok bil že v postelji in je bila še dolgo v noč v njem prisotna negotovost in tesnoba.

V taki situaciji lahko žena očita možu, da mu ne more nič zaupati, ne da bi on naredil še večjo dramo. Da naj bo bolj stabilen, diferenciran oz. razmejen, da ga ne bo vsako čutenje povsem posrkalo.

On pa lahko njej očita, da ji je mar samo zase – ko se ona razbremeni, ne pomisli več, kako je možu pozneje oz. da se ves svet vrti zgolj okoli nje. In tako se lahko vrtita v krogu medsebojnih očitkov.

V takih situacijah vsak od zakoncev lahko nekaj stori. Žena lahko (kdaj pa kdaj) pošlje možu še “drugi” t. i. razbremenilni SMS. Da se zavestno odloči za dejanja, od katerega bo neposredno korist imel predvsem mož, manj ona.

Da ga pomiri tam, kjer ga starši niso. Moža pa povabimo k globljemu zavedanju lastne nediferenciranosti in izvorne negotovosti iz preteklosti, ki se ob ženinih SMS-ih spet zgolj na novo prebudi.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.