Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Biti prostovoljec “na daljavo”

volunteer.jpg

Rawpixel.com | Shutterstock

Patricija Kavčič - objavljeno 01/08/21

Napotki za vse, ki prostovoljsko delo opravljajo prek spleta

Marsikdo se je ob različnih priložnostih že srečal s prostovoljskim prevajanjem in podnaslavljanjem, oblikovanjem spletnih strani, pisanjem člankov in drugih objav, upravljanjem računov na družbenih omrežjih, oblikovanjem plakatov in brošur … Dobrodošli v klubu spletnih prostovoljcev! 

Slovenska filantropija je objavila prevod priročnika Smernice za spletno prostovoljstvo, ki ga je izdal Evropski center za prostovoljstvo. Smernice so sicer namenjene organizacijam, lahko pa koristijo tudi prostovoljcem kot posameznikom.

Med spletne prostovoljce se lahko prištevamo, če prostovoljno opravljamo aktivnosti “prek spleta, računalnika, pametnih telefonov ali drugih prenosnih naprav in pogosto na daljavo,” pravi priročnik.

Varno izbiranje prostovoljcev

Pri spletnem prostovoljstvu bo organizacija pred začetkom dela vašo identiteto zaradi zagotavljanja spletne varnosti in zaščite morda preverila natančneje, kot če bi šlo za delo v živo.

Sploh če se z vami ne srečajo v živo. Lahko vas prosijo za reference ali celo za izpiske iz kazenskih evidenc. Priročnik organizacijam priporoča tudi, da vas preverijo na spletu in družbenih omrežjih.

Premislite lahko, ali vaši profili sporočajo, da ste primerni za delo, ki ga želite opravljati … No, največkrat nas k prostovoljstvu povabijo tisti, ki nas poznajo (npr. sokrajani, sožupljani), zato teh korakov pogosto sploh ni.

Ključni so jasni dogovori

Za uspešno delo in čim manj slabe volje morajo biti pričakovanja jasno izražena. Kakšna so pričakovanja organizacije? Se skladajo z vašimi? Uskladite se. Pred začetkom dela skupaj oblikujte nekakšen delovni načrt: dogovorite se in napišite, kaj točno so vaše naloge, kakšen bo vaš urnik dela in s kom sodelujete.

Določite tudi rok, do katerega boste delo končali. Pri delu, ki ga opravljate daljše obdobje, se vnaprej dogovorite, koliko časa ste to pripravljeni početi, npr. pol leta, eno leto, dve …

Odgovornost prostovoljca in organizacije

Organizacija je lahko odgovorna za (ne)točnost in (ne)zanesljivost sporočil in informacij, ki jih da spletni prostovoljec, ali pa tudi ne, to je odvisno od njenih pristojnosti v nacionalnem okviru.

Zato se je dobro pozanimati tudi o prevzemanju odgovornosti. Nekatere organizacije za omejitev finančnih in pravnih tveganj v dogovor o prostovoljskem delu vključijo klavzulo o odgovornosti.

Zaščita na spletu

Internet je čudovito orodje, a modro je poznati tudi orodja za kibernetsko zaščito. Dogovoriti se je treba, ali bo za morebiten računalniški virus, okvaro računalnika ali druge težave, ki bi nastale med spletnim prostovoljskim delom, odgovorna organizacija. Zelo pomembno je spoštovanje avtorskih pravic.

Če kot prostovoljec npr. pišete novice in podobne objave, lahko hitro pride do plagiatorstva. S krajo medijskih vsebin pa lahko organizaciji nakopljete velike težave! Spoznajte se s spletnimi knjižnicami prosto dostopnih fotografij. Kadar samostojno razvijate gradivo, se pred tem dogovorite, kdo je lastnik avtorskih pravic zanj – vi ali organizacija.

Spletna varnost

Organizacija vas je dolžna opolnomočiti in zaščititi pred zlorabami na spletu. V primeru težav vam mora vedno pomagati in po potrebi vključiti pristojne organe.
Ne bo odveč, če se seznanite s spletnim bontonom. Poskrbite za preudarno izbiro besed, ki jih boste v imenu organizacije objavljali na spletu.

Od prostovoljcev se pričakuje, “da ohranjajo in krepijo ugled organizacije”. Pri aktivnostih, kot so nasveti na forumih in telefonska pomoč, spoštujte zaupnost osebnih podatkov tudi po koncu opravljanja prostovoljnega dela.

Ne pozabite upoštevati Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Priporočila na prvi pogled delujejo zateglo, posebej če prostovoljsko delate v organizaciji, ki vam je domača. Vendar vemo, da velja: čisti računi, dobri prijatelji.

V pomoč naj vam bo mentor

Organizacija naj vam pred začetkom prostovoljnega dela dodeli mentorja oz. nekoga, ki bo bdel nad vašim delom – ne zato, da bi vam nenehno gledal pod prste, ampak da vam vsakokrat razloži, kaj je vaša naslednja naloga, da pregleduje vaše opravljeno delo in da se lahko ob težavah, dvomih ali vprašanjih kadarkoli obrnete nanj.

Na začetku boste kot novi sodelavec gotovo potrebovali več usmerjanja in pomoči, zato bo takrat mentor toliko bolj budno spremljal vaše delo. Dogovorite se, kako pogosto in prek katerih kanalov boste komunicirali z njim.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
prostovoljstvosplet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.