Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Si na počitnicah z majhnimi otroki sploh lahko odpočijemo?

FAMILY,ROAD TRIP

Monkey Business Images | Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 02/08/21

Kako preprečiti, da bi s počitnic z otroki prišli še bolj utrujeni

Spomnim se, kako me je še pred poroko, ko sva se z zaročencem sprehajala ob morju, začudil neki počitniški prizor. Mimo naju je šla družina: starši, dva otroka in babica. Pomislila sem, da je to malce čudno – vzeti svojo mamo oziroma taščo na počitnice.

Dokler se niso rodili moji otroci in nisem spoznala, da si “najboljši” starš, preden imaš otroke. Ti te lahko resnično utrudijo, čeprav jih imamo radi bolj kot svoje življenje. Kaj – razen tega, da vzamemo s seboj varuško – lahko naredimo, da izboljšamo udobje vseh, ki se podajajo na počitnice?

1premišljena nastanitev

Ni treba, da ste nastanjeni v apartmaju z bazeni, animatorji in igralnico. Dobro pa je razmisliti o otroškem zadovoljstvu v kontekstu same nastanitve.

Najbolje je, da druge starše povprašate o priporočenih in ne nujno dragih mestih, na primer z lepim igriščem v bližini. Na takšnih mestih bodo lažje navezali stik z vrstniki. Navdušenje otrok nad novim krajem in novimi prijatelji pomeni tudi več miru za starše.

2PRIPOMOČKI ZA UTRUJENOST IN DOLGČAS

S seboj vzemite nekaj stvari, s katerimi se lahko otroci zamotijo med potjo in v primeru deževnih dni. Kakšna davno pozabljena igrača ali nova družabna igra?

Pomisliti je treba tudi na to, da se med dopustom več vozimo in premikamo – morda je vredno kupiti senčnike za zatemnitev stekel, slušalke za dojenčke, ki zadušijo hrup, si izposoditi platformo za otroški voziček, nosilko ali se pozanimati o delovanju mestnih skuterjev?

3NAČRTUJTE, HKRATI PA BODITE SPROŠČENI

Vsakodnevno življenje z otroki je nepredvidljivo. To je dobro upoštevati pri načrtovanju stvari, ki jih želite raziskati in si jih ogledati med vašim izletom. Bolje si je ogledati manj krajev in otrokom raje dati čas za spontano igro pri mestni fontani kot pa hiteti naprej, da bi si uspeli ogledati vse točke programa. Včasih morate otrokom pustiti, da vas vodijo – to vas bo zagotovo naučilo pozornosti in brezskrbnosti.

4POČITNIŠKA DESTINACIJA

Sanjam o družinskem izletu v gore. Občudujem starše s takimi supermočmi, ki si svoje malčke posadijo na hrbet in se podajo na pot. Hkrati pa poznam sebe in svoje otroke – vem, da si moramo za tak izlet pustiti dovolj časa.

Zato ničesar ne delam na silo. Pri izbiranju počitniške destinacije pa vedno razmišljam o tem, da bi izbrali nekakšen kompromis – da bodo odrasli lahko uživali, otroci pa bodo zadovoljni. Razmislite, kaj je všeč vam in vašim otrokom.

5POPUSTITE

Na mnogih ravneh. Ne pripravljajte kosila, ki zahteva večurno pripravo. Smejo otroci jesti sladkarije samo ob nedeljah? Ne razmišljajte dvakrat o sladoledu – to je vendar okus počitnic!

Naredite nekaj drugače, kot to počnete običajno, naj domača pravila med potovanjem ne bodo tako stroga. Kljub temu pa poskrbite za dober spanec otrok, s pomočjo katerega se bodo lahko v njihovih glavah uredili vsi novi dražljaji in si bodo nabrali moči za naslednji dan, poln presenečenj.

6DELJENO VARSTVO

Od časa do časa si na počitnicah vendar lahko delite varstvo. Ura sproščanja za mamo, naslednji dan pa gre lahko oče sam na izlet s kolesom.

Greste na dopust s prijatelji? Za nekaj časa jim prepustite skrb nad vašimi otroki, pozneje pa vi poskrbite za njihove – v dobro parov in otrok, ki bodo zagotovo uživali v družbi drug drugega.

7BODITE TAM ZA BLIŽNJE

Spomini na družinske počitnice – ne glede na to, kje jih preživimo – nas spremljajo celo življenje. Otroška srca se s perspektive časa ne spominjajo norih atrakcij, temveč časa, ko smo drug drugemu izkazovali pozornost. Časa, ki omogoči, da se naši odnosi poglobijo ob skupnih trenutkih, zaradi katerih se s počitnic vrnemo nekoliko drugačni, še bližje drug drugemu. In ne utrujeni drug od drugega, ampak v najboljšem primeru od predolge poti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
družinaotrocipočitnicestarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.