Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Premestitve: “Tudi za vernike je lahko izziv, da sprejmejo drugačnost svojega novega pastirja”

premesceni-duhovniki.jpg

Župnija Kančevci, Tatjana Splichal, Rok Rakun | Družina

Katarina Berden - objavljeno 06/08/21

Kaj pravijo duhovniki o svojih novih delovnih mestih in izzivih, s katerimi se bodo srečevali?

Te dni veliko govorimo o premestitvah slovenskih duhovnikov. Nekateri so se že ali pa se še bodo preselili v druge župnije, nekateri so celo zapustili svojo škofijo in začeli službo v drugi, nekateri pa ostajajo tam, kjer živijo že sedaj in bodo opravljali drugačne ali nove vloge in naloge.

Stopili smo v stik z nekaterimi izmed njih in jih povprašali, s kakšnimi izzivi se bodo soočili v prihodnosti in česa se veselijo.

Jurij Štravs

Brat Jurij Štravs z mesecem septembrom zapušča murskosoboško škofijo in župnijo Kančevci in odhaja v celjsko škofijo.

“Ljudem, ki jih zapuščam in h katerim grem, moja premestitev prinaša nov začetek, novo priložnost. Premestitev gotovo pretrese ustaljeno življenje župnije in v mojem primeru tudi samostana. Take stvari so seveda lahko tudi pozitivne. Upam, da bo Božji blagoslov vse obrnil v dobro. To je moja prošnja Bogu in želja ljudem ter tudi sebi.”

“Izziv bo začeti nekaj od začetka in znova, zapustiti ljudi, ki so ti pri srcu, jih izročiti Gospodu. Spoznati Božje delovanje v ljudeh, h katerim prideš, in najti svojo vlogo in možnost doprinosa k življenju skupnosti, v katero greš. Izziv, ki se ga veselim, bo iskati nove odnose in spoznavati nove čudeže, položene v srca ljudi.”

Matej Gnidovec

Razrešen je bil službe kaplana v župniji Toplice in imenovan za kaplana v župniji Šentjernej v novomeški škofiji.

“Mogoče je nekaj dni premalo, da bi odkril, kaj je prinesla moja premestitev. Minilo bo kar nekaj mesecev, da se bom “uglasil” z župnijo. Imam novega mentorja, nove župnijske sodelavce, navade, ki so posebne za župnijo.

Mislim, da kakšnih velikih pretresov ne bo, ker sem že marsikaj doživel in izkusil. Slovo od prejšnjih faranov je bilo težko, lepo pa je videti nove farane, ki so me sprejeli z besedami: ‘Hvala, ker ste prišli med nas. Veseli smo vas!'”

“Ne vem, kakšni izzivi me čakajo. Poslanstvo duhovnika je na vsaki župniji enako: oznanjevanje Božje besede in podeljevanje zakramentov. To je moja prva naloga. Želim se srečevati zlasti z družinami in mladimi. Vesel sem, da so v župniji tudi skavti. Veseli me delo z njimi.

Prek srečevanj z ljudmi v vseh trenutkih njihovih življenj bom kot duhovnik vstopal v njihove zgodbe. Tudi za vernike je lahko izziv, da sprejmejo drugačnost svojega novega pastirja. Pomemben izziv so tudi usklajevanja.

Pomembno je, da si znamo pomagati, se podpirati in se poslušati. Želim si, da bi tudi v tej župniji lahko dal na razpolago vse svoje sposobnosti in talente.”

Aleksander Koren

Ostaja župnik župnije Mozirje in župnik soupravitelj župnije Šmihel nad Mozirjem, poleg tega pa je postal župnik soupravitelj župnij Rečica ob Savinji in Šmartno ob Dreti in mentor župnijskemu kaplanu Ivanu Hrastniku. Imenovan je bil za voditelja Pastoralne službe Škofije Celje.

“Postal sem voditelj Pastoralne službe, to je zame novost. Nisem bil ravno premeščen, ker ostajam na isti lokaciji, vendar sem poleg tega v soupravo dobil še dve župniji in s tem dobil nove zadolžitve.”

“Svoje nove zadolžitve sprejemam kot služenje, izzivov pa bo mnogo. Spoznati ljudi, navezati stike, pridobiti sodelavce, načrtovati delo župnij, gradnjo župnij in nadaljevanje predhodnega dela. Izziv bo tudi povezovanje vseh štirih župnij v neko pastoralno enoto. Vprašanje je, kako pastoralno sodelovati med župnijami, ustvarjati timsko delo in pri tem evangelizirati. Sedaj sodelujemo trije duhovniki in med seboj moramo graditi bratstvo.”

Tadej Linasi

Razrešen je bil službe župnika župnije Šmarje pri Jelšah in soupravitelja župnij Sladka Gora in Sveti Peter na Kristan Vrhu ter dekana dekanije Šmarje pri Jelšah. Imenovan je bil za župnika župnije Celje – Sv. Danijel.

“V glavnem vidim dva vidika, ki jih prinaša sprememba. Nanašata se name in tudi na župniji, v kateri sem bil prej in v katero prihajam. Zame kot duhovnika to pomeni novo okolje, nove ljudi in tudi naravo župnije, saj se selim iz bolj klasične župnije v strogi center mesta. To pomeni tudi, da kot duhovnik ‘ne obsedim na nekem mestu’, ker po daljšem obdobju začneš mirovati, ideje in motivacija niso več v takem zagonu. Je malce stresno, ker na neki način začneš zopet na novo, ampak ravno to požene duhovnika v novi pogon, elan in iskanje poti, kako evangeljsko oznanilo približati današnjemu kristjanu.”

“Izzivi. Župnija je strogo mestna, kar pomeni, da je pestrost občestva precejšnja, župnija, v katero prihajam, ima tudi vrtec, ker je župnijska cerkev tudi stolna cerkev, pomeni tudi sodelovanje s škofijo in škofom. Predvsem pa mi je izziv stik in sodelovanje z ljudmi v smislu, da jim dam občutiti, da je župnija občestvo, za katerega smo vsi soodgovorni. Vsakemu dati možnost, da ob naši pomoči najde svoje mesto in vlogo v župniji.”

Primož Meglič

Razrešen je bil službe kaplana v župniji Vrhnika in imenovan za upravitelja župnije Sveta Helena – Dolsko.

“Moja premestitev prinaša v prvi vrsti nove izzive, saj iz nekega znanega in domačega okolja prihajam na neznan teren. Vse je zame novo: kraj, ljudje ter tudi način dela, saj sem bil do sedaj kaplan, na novo župnijo pa sem prišel kot župnijski upravitelj. Mislim pa, da je vsaka premestitev dobra, saj dobimo nov zagon in poživitev.”

“Veselim se predvsem spoznavanja novih ljudi, skupin in dinamike župnije, v katero sem prišel. Želim se tudi povezati z mladimi in jih spremljati na poti odraščanja. Največji izziv pa je zame povezovanje župnijskega občestva in oznanilo evangelija.”

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.