Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Hrib v okolici Ljubljane, ki ponuja ogromno zanimivosti

Webp.net-resizeimage-3.jpg

Andrej Praznik | Družina

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/08/21

Če iščete idejo za družinski izlet, potem vas Krim s svojo okolico ne bo razočaral

Bodisi si želite na pohod na najvišji vrh v okolici Ljubljane, se ohladiti ob vodi ali se povzpeti na cerkvico Sv. Ane, vse to in še več ponuja Krim. Nahaja se na južnem delu Ljubljanske kotline med krajema Ig in Preserje. Iz Ljubljane je do tja slabe pol ure vožnje, tako da se tudi bolj neučakani ne bodo prehitro naveličali.

Ohladitev v Iškem vintgarju

Verjetno ena najbolj poznanih znamenitosti pod Krimom, pa tudi v okolici Ljubljane nasploh, je Iški vintgar, dolga soteska ob reki Iški. Poleti nudi osvežitev zaradi senčne poti, ki se vije ob reki, marsikdo pa si prinese s seboj tudi “plažno opremo” ter si privošči dan ob kopanju ter sproščanju ob vodi. Ob vročih počitniških dneh je Iški vintgar precej obiskan, zato je vredno prehoditi malce več poti in si najti svoj miren kotiček nekoliko višje ob reki.

Podpeško jezero

Na drugi strani vznožja Krima, pod Sv. Ano, leži Podpeško jezero. Izredno zanimivo je to, da čeprav samo jezero ni zelo veliko, je globlje od našega največjega stalnega jezera – Bohinjskega jezera. Na najglobljem delu njegova globina presega 50 metrov zaradi ozkega lijakastega odtoka v sredini jezera, ki so ga doslej raziskali do globine 51 metrov, voda iz jezera pa iz njega odteka v Hruški potok, ki se pozneje pridruži Ljubljanici.

Jezero je poleti priljubljena kopalna točka za številne prebivalce okoliških krajev, ki se radi osvežijo v sladki vodi. Prav tako je jezero bogato z rastjem in značilnimi jezerskimi živalskimi prebivalci, kot so različne ribe, žabe, žuželke, belouške in tako dalje.

Vzpon na Sv. Ano

Nad Podpeškim jezerom se dviga manjši hrib Sv. Ane, kjer stoji tudi istoimenska cerkev. Ne ve se točno, kdaj je bila zgrajena, vsekakor pa v srednjem veku v obdobju gotike. Vzpon na Sv. Ano je primeren tudi za majhne otroke in za tiste, ki se ne želijo preveč utruditi, ob počasni hoji pa ne vzame več kot pol ure.

Sv. Ana je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov in ljudi iz okolice, ob lepem vremenu pa nudi tudi čudovit razgled na vse strani Ljubljanske kotline.

Krim in različne poti, po katerih pridemo nanj

Za nekoliko daljši izlet nudi Krim številne možnosti vzpona. Nekatere izmed poti so iz Iške, Strahomerja, Tomišlja ali pa štartamo pri Podpeškem jezeru – ta pot je najdaljša. Kako dolgo bomo hodili na vrh, je odvisno od tega, katero točko izberemo za začetek pohoda, vendar običajno ne bo trajalo dlje kot dve uri.

Višinska razlika je povsod približno enaka, nekje med 800 in 900 metri. Na vrhu Krima je antena, po kateri Krim prepoznamo tudi od daleč. Na vrhu je tudi koča, ki v poletnem času, pozimi pa ob koncih tedna, nudi osvežitev ali malico oziroma kosilo.

Ledena jama

Do Ledene jame pridemo, če začnemo pot pri Podpeškem jezeru, nato pa nadaljujemo proti zaselku Planinca. Ta izlet je primeren tudi za majhne otroke, ker ni dolg, niti zahteven. Ledena jama je prava znamenitost sredi gozda, saj je spust do nje strm (a varen in zavarovan), ko pa pridemo do vhoda v jamo, se zavemo njenega hladu in skrivnostnosti.

V preteklosti, ko še ni bilo hladilnikov, so prebivalci okoliških vasi iz jame pridobivali led, ki so ga v posodah odnesli domov in si z njim hladili živila. Od tod tudi njeno ime.

Tags:
izlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.