Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako ozdraviti tri čustvene rane našega časa

depressed young

By Alexandr23/Shutterstock

Luisa Restrepo  - objavljeno 09/08/21

Te rane nam preprečujejo, da bi ljubili, vendar jih je mogoče pozdraviti z ljubeznijo, ki presega našo lastno sposobnost ljubezni: z Božjo ljubeznijo

Dandanes zelo pogosto pride do čustvenih ran. Pravzaprav so to rane, ki se pojavljajo pri različnih generacijah in jih nedvomno lahko prepoznamo v vsakem izmed nas.

Težava je v tem, da pogosto ne gledamo z dovolj ravnotežja na to, kar se dogaja v naših mislih in kar nosimo v naših srcih. Pogosto dajemo večjo težo temu, kar mislimo, kot pa temu, kar dejansko čutimo. Povezati je treba oba vidika, ne pa jima nasprotovati.

Gospod nas v evangeliju uči, kako povezati misli in čustva. Neprestano nas kliče, naj s svojimi mislimi delamo kot s srcem, saj ima srce način “mišljenja in gledanja” in ne le čutenja. Jezus nas vabi k razmišljanju v skladu s svojim srcem.

Toda v našem življenju moramo biti pozorni na čustva in čustvene rane, obravnavati jih moramo zavestno in odgovorno. Monsinjor José Ignacio Munilla pravi, da v današnjem času obstajajo tri čustvene rane:

1narcisizem

To je nezmožnost preseganja našega jaza. Onemogoča sledenje klicu, naj se predamo in ljubimo bližnjega. Narcis močno trpi in povsod hrepeni po naklonjenosti, saj prave ljubezni ni poznal. Vedno se počuti pozabljenega, neljubljenega in kot žrtev.

To rano lahko pozdravimo z oznanjenjem božje ljubezni, ki nam povrne samozavest. Ljubezen, ki nas ukorenini v gotovosti, da smo ljubljeni in s tem obstajamo. Ne ljubi nas minljiva in nežna ljubezen, ampak ljubezen, ki da svoje življenje za nas.

Velikodušna predanost resničnim žrtvam življenja nam pomaga tudi, da svoje stanje žrtve postavimo v pravo perspektivo.

2panseksualizem

V današnjem svetu je ena od stvari, ki nam daje “svobodo”, ustvarila veliko suženjstvo. Spolnost v ljubezni, spolnost v lastni volji in identiteti je postala razdrobljena.

Nihče se ne more v polnosti predati, ne da bi prej našel samega sebe. Gre za vključitev naše spolnosti v konkretno poklicanost k ljubezni, h kateri nas Bog poziva. Na to se lahko odzovemo tako, da pokažemo čistost in njen osvobajajoči in integrirajoči obraz.

3nezaupanje

Rodi se iz razočaranj v zvezi z ljubeznijo, sklicevanja na “ljubezen za vedno”, ki nas je razočarala, in nakopičenih slabih izkušenj, zaradi katerih smo se zaprli v samoto. Te rane nam preprečujejo, da bi ljubili, vendar jih zaceli ljubezen, ki presega naše lastne zmožnosti. Gospoda moramo prositi, naj nam da svojo ljubezen, da bomo lahko ljubili.

Tisti, ki se zavedajo, da je v njihovem življenju najpomembneje biti ljubljen in ljubiti druge, te rane premagajo.

Zdravilo proti ranam

Le tisti, ki najdejo večjo ljubezen, si lahko uredijo življenje na podlagi odkritega zaklada kot v prispodobi o skritem zakladu. Odpovedi in žrtve so možne, ko prevlada motivacija ljubezni.

Živeti pomeni uživati ​​v dejstvu, da smo bili poklicani. Ni hujšega kot živeti “zvestobo” in je ne utrjevati, temveč se preprosto nanjo navaditi. To je drama najstarejšega sina v priliki o izgubljenem sinu.

Ključi za boj proti čustvenim ranam

Ni dovolj, da ste iskreni, morate biti odkriti. Ne strinjajte se z vztrajnostjo, ampak iščite zvestobo. Odkrijte nadnaravni ključ do človeške ljubezni: zakonsko ljubezen. Ne povezujte se z Gospodom samo kot s prijateljem ali kot staršem. V zakonski ljubezni se Bog kaže kot ranljiv mož, ki si želi naše ljubezni. Ta odnos je treba gojiti v vseh življenjskih situacijah.

Navsezadnje, naše srce ne pripada tistemu, ki ga zlomi, ampak tistemu, ki ga popravi. Ne glede na to, koliko ran imamo, zadnja beseda ne prihaja od tistega, ki nas je ranil, ampak od tistega, ki nas je obnovil.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
čustvaodnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.