Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Posebno prijateljstvo med deklico in psičkom, ki vas ne bo pustilo ravnodušnih

VANESSA MCLEAD

@vanessamcleod_ | Instagram

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 16/08/21

Čudovito prijateljstvo med deklico in psičkom

Ivy je srečen in energičen otrok. Rodila se je brez rok. Pri dveh letih se svoje invalidnosti še ne zaveda. Njena mama se je odločila, da bo svojo hčer presenetila – posvojila je psa brez tačke.

Invalidnost ni razlog za žalost

Ko je bila Vanessa McLeod v 19. tednu nosečnosti, so ji zdravniki povedali, da se roke in dlani njenega otroka niso pravilno oblikovale. Svetovali so ji splav in jo prepričevali, naj razmisli o otrokovi prihodnosti in “kakovosti njenega življenja”. Vanessa se ni strinjala.

Po Ivyjinem rojstvu je podporo našla pri drugih invalidnih osebah. “Ljudi spodbujam, naj na invalidnost ne gledajo kot na nekaj žalostnega ali patetičnega,” je povedala.

Ljubezen na prvi pogled

Deklica se še na zaveda, da se fizično razlikuje od svojih vrstnikov. Toda Vanessa je prepričana, da bo prišel čas, ko bo hčerka začela spraševati o svojem videzu.

Da bi ji olajšala čustveni pristop k invalidnosti, se je odločila, da Ivy kupi psička, ki se je rodil brez tačke. Psiček je dobil ime Lucky. Vanessa svoji hčerki pogosto razloži, da se je rodila nekoliko drugačna od drugih otrok, a da je lepa, podobno kot ta psiček. “Povezuje ju čarobna vez,” poudari Vanessa. Na ta način želi Ivy pokazati, da smo lepi tudi z napakami.

Vanessa se je bala, da bo iskanje takšnega psa izziv, a se je kmalu izkazalo, da se je v sosednjem mestu rodil psiček brez prednje tace. “Živjo, moje ime je Lucky in tukaj sem, da svet naučim, da je nekdo, ki je drugačen, lep in neverjeten,” je v eni izmed objav na Instagramu zapisala Vanessa.

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_)

Zdaj opazuje, kako hčerka in psiček skupaj odraščata in se skupaj lotevata vsakodnevnih izzivov. “Zelo sem vesela, da Lucky mojemu otroku pomaga razumeti invalidnost in način, kako ljudje dojemajo hčerko. Obožujem vse, kar je na Ivy drugačno. Kakršnekoli pomanjkljivosti niso razlog za usmiljenje, ampak za praznovanje,” je razložila v intervjuju za portal goodnewsnetwork.org.

Veselje, ki se dotakne srca

Vanessa na družbenih omrežjih pogosto deli fotografije, ki prikazujejo Ivy med igro s psičkom. Na dekličinem obrazu je širok nasmeh. Psiček veselo maha z repom. “Veselje na njunih obrazih me spravi v jok. Počutim se tako srečno, da sem njena mama in da sem zanjo našla najbolj popolnega psička na svetu,” je zapisala na Instagramu.

V prostem času Ivy zelo rada riše. “Rada meša barve, uporablja različne flomastre. Drži jih s prsti na nogah. Številne stvari se je preprosto naučila narediti drugače,” pojasni mama deklice.

Pred kratkim je Vanessa spoznala, da bi rada pomagala invalidom in prispevala k spremembi njihovega dojemanja v družbi. Napisala je celo pismo zdravnikom, ki so ji predlagali splav, da bi spremenili pristop do žensk in ne bi predlagali splava kot načina v izogib “problemu”. Vanessa je hitro dobila odgovor genetskega svetovalca, ki jo je povabil na vaje študentov medicine. Prosil je, naj jim pomaga razumeti, na kakšen način je potrebno staršem posredovati diagnozo otrokove bolezni.

Navdušena sem nad tem, da si zdravniki sami postavljajo takšne izzive. Naslednji generaciji zdravnikov želijo pokazati, da so razlike lepe. Upam, da bo ta sprememba zavedanja staršem invalidnih otrok v oporo ter da bodo starši svoje otroke ljubili takšne, kot so,” v intervjuju za CTV News pojasni mama Ivy.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
prijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.