Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasvet Alberta Einsteina za čase, ki jih preživljamo

TRAUMA

fizkes | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 27/08/21

Epidemija bo očitno trajala še nekaj časa, toda ta čas ni izgubljen

Epidemija koronavirusne bolezni je za vse nas povzročila krizo na različne načine. Jasno je, da bo trajalo še nekaj časa, preden se bo življenje vrnilo v običajne tirnice in nam dalo stalen občutek varnosti. Kadar se kriza ne razreši hitro, se kopiči stres, in mnogi med nami imamo občutek, da tega še spodbuja poročanje medijev.

V takšnem obdobju se lahko zatečemo k zapisom svetnikov in drugih duhovnih mojstrov, ki nam lahko pomagajo, da bomo svoje strahove umestili v prave okvirje in k svojemu življenju pristopili z mislijo na večnost. Pomaga pa nam lahko tudi preprost drobec modrosti Alberta Einsteina, ki se ga je vredno spomniti vsakokrat, ko se znajdemo v krizi.

Einstein naj bi nekoč izjavil: “Sredi vsake krize ležijo velike priložnosti.”

Zveni precej klišejsko, toda kljub temu drži. Priložnost v času krize se pogosto pojavi v obliki povabila – povabila, da se izprašamo o svojem življenju, ga raziskujemo in na novo ovrednotimo; se vanj poglobimo, se bolj predamo in še bolj ljubimo.

Kakšne priložnosti se nam torej ponujajo v tem trenutku? K čemu nas vabi Bog, o čem naj premišljujemo, kako naj ukrepamo?Predlagamo vam štiri področja, ki vam lahko pomagajo odgovoriti na to vprašanje:

Vaše duhovno življenje

Strah ne prihaja od Boga. Jezus v evangelijih vedno znova ponavlja: “Ne bojte se!” Kot kristjani smo poklicani, da zaupamo in se z ljubeznijo odzivamo na izzive, s katerimi se soočamo. Milost in moč za to najdemo v molitvi in zakramentih. Zdaj je pravi čas, da se vprašamo, ali bi morali moliti več ali drugače. Morda vas Bog vabi, da začnete vsak dan redno prebirati Sveto pismo, da vsako jutro molite rožni venec, da več časa preživite z Njim v tihi molitvi, ali pa da greste k spovedi. Epidemija je zelo primeren čas za premislek o poslednjih rečeh.

Vaši odnosi

Mnogi med nami dolgo časa nismo imeli priložnosti videti svojih dragih. Nekateri se čutimo preobremenjeni z družinskimi odnosi, odnosi s prijatelji, sodelavci in sosedi. Epidemija ni najlažje obdobje za medčloveške odnose. Toda morda je zdaj napočil pravi čas, da poskusite zgraditi nekaj mostov. Ali pa nekoga prositi odpuščanja in tudi sami odpustiti. Morda je čas, da nežno spustite iz rok določena prijateljstva in se odprete za nova poznanstva. Kakšne priložnosti se vam trenutno ponujajo na področju medčloveških odnosov?

Vaše delo

Veliko ljudi se je od izbruha epidemije navadilo delati od doma in nekateri se najraje ne bi nikoli več vrnili v svojo pisarno. Drugi so izgubili delovno mesto in so prisiljeni, da na svoji poklicni poti uberejo drugo smer. Kaj pa vi? Morda je zdaj najprimernejši čas, da razločite, kaj vas čaka v prihodnosti. Ali je napočil trenutek, da premislite o novi poti ali si postavite nove cilje? Ali o nečem sanjate, pa svoje sanje ves čas prelagate v nedoločeno prihodnost? Morda je zdaj pravi čas, da začnete nekaj novega.

Vaše zdravje

Globalna epidemija je najboljša priložnost za premislek o lastnem zdravju. Dobro vemo, da z določenimi navadami ohranjamo svoje zdravje in se lažje borimo proti različnim virusom, ki prežijo na nas. Zdaj je primeren čas, da sprejmemo nekaj novih odločitev, povezanih z našimi prehranskimi navadami, telesno dejavnostjo, gibanjem na svežem zraku in časom, ki ga namenimo molitvi. Ne pozabite na svoje duševno zdravje, ki je prav tako pomembno. Priložnost imamo, da okrepimo svojega duha in telo, zato resnično poskrbimo, da bomo to priložnost tudi izkoristili!

Če želimo krizo spremeniti v priložnost, to od nas pogosto zahteva, da malce spremenimo svoje okvirje ali da si svoj položaj ogledamo z drugega zornega kota. Če bomo vzpone in padce tokratne epidemije spremljali z radovednostjo, kaj v tem primeru od nas pričakuje Bog, bomo ob koncu krize morda ugotovili, da smo dosegli pomembne spremembe na najpomembnejših področjih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.