Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Smejal se je prijateljičinemu vprašanju, nato pa je prišlo nepričakovano spoznanje

shutterstock_195505010.jpg

spixel | Shutterstock

Marija Krebelj - objavljeno 28/08/21

S srcem je živel svoj klic

Korenine Jaya Kytha segajo v Indijo. Ko se je njegovemu očetu z doktoratom iz matematike ponudila priložnost za delo v tujini, se je z ženo in otroki preselil v ZDA v New Orleans. Indijska družina, navajena razširjenih družinskih odnosov, se je znašla v individualistični zahodni civilizaciji.

Verjel v reinkarnacijo

Jay se je rodil v Ameriki. Kot nedonošenček je imel težave z očmi in dihali, zato so starši malega borca poimenovali z imenom, ki v njihovem jeziku pomeni Zmaga. Pozneje je Jay obiskoval katoliško šolo in se medtem, ko je bila večina njegovih sošolcev pri verouku, družil s protestanti.

Doma so kot hindujci verjeli v reinkarnacijo in vsakdo se je trudil za dobro, da bi se izognil vnovičnemu rojstvu v težjih okoliščinah. Da ne bi živim bitjem prizadejala trpljenja, je bila njegova mama vegetarijanka, moški del družine pa je prevzel ameriške prehranske navade. Jayevo najljubše hindujsko božanstvo je bil opičji bog, ki ga hindujci povezujejo z inteligenco in matematiko.

Depresija in razmišljanje o samomoru

Po srednji šoli se je Jay iz varnega domačega okolja odpravil v Indiano na študij računalništva. Med študenti je naletel na drugačne moralne vrednote v zvezi s spolnostjo, drogami in alkoholom, kot jih je bil vajen doma. Osamljen je zapadel v depresijo in celo razmišljal o samomoru. Besno se je spraševal, kako lahko Bog, če obstaja, dopušča trpljenje. Takrat je sebe doživljal kot ateista, hkrati pa goreče molil, naj se mu Bog razodene.

Na univerzi je spoznal Roba in postala sta dobra prijatelja. Dognal je, da njegovo veselje in mir, česar ni videl pri drugih sovrstnikih, izvirata iz Robove katoliške vere. S prijateljem je šel v cerkev in opazoval, kako je pokleknil pred tabernakljem. Ni ga spraševal, zakaj je to storil, Rob pa je bil tudi do njega spoštljiv in mu krščanstva ni vsiljeval. Jay se je že srečal s kristjani, vendar se je ob njih počutil tako, kot da bi bil zaradi svoje vere obsojen na pekel.

Prvič pri maši

Končno se je opogumil in Roba vprašal, ali gre lahko z njim k maši. Med obredom je Jay doživel Božji dotik. Začutil je Božje usmiljenje in ljubezen. Čeprav ni razumel, kaj se med mašo dogaja, se je znova vrnil k temu obredu.

Pridružil se je tudi molitvenim srečanjem in spoznal mlade katoličane. Še posebej je napredoval zaradi srečanj z duhovnikom, ki je s srcem živel svojo poklicanost. Spoznal je, da se krščanske moralne vrednote ne razlikujejo od tistih, ki so mu jih privzgojili njegovi starši.

Na velikonočno vigilijo leta 1990 je Jay prejel zakrament krsta, birme in prvič pristopil k obhajilu. Mesec dni pred tem ga je neka prijateljica vprašala, ali razmišlja o duhovništvu. Smejal se ji je, vendar je vprašanje od tedaj v njem odmevalo vsak dan.

Njegovi odločitvi za duhovništvo je botrovalo to, da ga je evharistija močno prevzela, kar je želel deliti z drugimi. Najprej je bil škofijski duhovnik, zaradi želje po življenju v skupnosti in močnejšem občutku posvetitve pa je danes benediktinec.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, september 2020.

Tags:
preizkušnjespreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.