Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Čudovita darila, ki jih lahko podarite ob svetem krstu

WEB3-BAPTISM-BABY-CHRISTENING-shutterstock_1303546825-t.max_.jpg

Shutterstock

Petra Kmetič - objavljeno 04/09/21

Čeprav materialna darila niso v ospredju, se včasih znajdemo v zagati, ko želimo, da bi naše darilo imelo pomen

Ob slavjih, tudi krščanskih, smo načeloma navajeni, da se obdarujemo. S tem želimo sporočiti, da smo se na osebo, ki praznuje, spomnili in jo želimo tudi razveseliti. Niso pa materialna darila tista, ki bi morala biti ob tem prazniku najbolj pomembna.

Pa vendar bi v članku radi izpostavili dobre ideje za darila, če se odločite, da boste obdarovanca tudi materialno obdarili. Ko izbiramo darilo za nekoga, ki bo prejel sveti krst, je izbiranje daril težje kot pri darilih za obhajilo, birmo ali poroko.

Ob teh praznovanjih je obdarovanec starejši in ima že bolj izoblikovano osebnost, najljubše aktivnosti in priljubljene stvari, morda željo po nečem celo sam kdaj izrazi. Pri krstu pa slavljenec običajno še ni star eno leto.

Vašega darila si zato zagotovo ne bo zapomnil. Morda pa bo vaš dar tako iznajdljiv, da ga bo imel ves čas odraščanja ob sebi in mu bodo zanj povedali starši. Lahko pa bo ostal nekje v kupu igrač ali praholovilcev.

shutterstock_292319444.jpg

Tradicionalno po darilo v zlatarno

Darila za krst niso nujno sestavljena iz dragega nakita, zapestnic, verižic ali uhanov. Kljub temu je takšno darilo pogosto. Tudi takšna izbira je primerna, saj ima lahko čudovito sporočilo, predvsem pa so takšna darila v večen spomin ter lahko romajo tudi iz generacije v generacijo.

Zakaj ne vprašate kar staršev?

Najprej je zagotovo dobro vprašati starše, ali morda potrebujejo kakšno konkretno stvar za dojenčka oz. obdarovanca. Morda bodo za vaš cenovni okvir izbrali uporabni pripomoček, ki so ga sami želeli kupiti. S tem bo vaše darilo zagotovo imelo uporabno vrednost.

CHRISTENING

Pomoč pri nakupu pripomočkov za obred svetega krsta

Starši bodo otroku verjetno kupili nova oblačila za krst, lahko jim pomagate tako, da prispevate denar za te kose oblačil in na ta način obdarujete dojenčka. Poleg tega veliko botrov pomaga pri nakupu prtička oziroma belega oblačila, ki ima lahko tudi posebej izvezen datum krsta, ime in kakšno sliko.

Boter ali drugi svatje imajo včasih možnost pomagati pri izbiri in naročilu sveče, ki je prav tako lahko izdelana po meri z datumom krsta, imenom, morda celo podobo svetnika. Tudi to je čudovito darilo!

So nabožni predmeti primerni za dojenčka?

Ste se morda vprašali, ali bi sploh lahko kupili kakšen verski spominek, ki bi otroku bil zanimiv ali ostal za večno? Poiščite ali naročite sliko njegovega zavetnika, ki bo visela nad njegovo otroško posteljo. Čudovita ideja je tudi stenski kropilnik, ki ga starši obesijo nad otroško posteljo in otroka vsak večer pokrižajo z blagoslovljeno vodo.

Med stvari, ki v otroški sobi ostanejo v večen spomin, je tudi križ. Otroku podarite otroško Sveto pismo ali druge verske slikanice, ki mu bodo že v času otroštva lahko približale zgodbe iz Svetega pisma.

Versko literaturo s področja krščanske vzgoje imate možnost kupiti tudi staršem, saj si jo verjetno večina redko privošči, še posebej pa ne v predšolskem obdobju. Dojenčku in otroku bodo zagotovo všeč tudi otroške pesmi z versko vsebino.

Darila malo drugače

Otroku lahko napišete pismo za različna prihajajoča obdobja v njegovem življenju in na kuverto napišete, kdaj naj ga odpre. To je zagotovo eno najbolj pristnih in osebnih daril. Vanj ne pišite, kaj od njega pričakujete, ampak kaj mu želite in da molite, da je v tistem trenutku na pravi poti, ki pelje v nebesa.

Maša, molitev in čas odraščanja

Na krščenca, še posebej če ste njegovi botri, ne pozabite tudi pozneje, v mesecih in letih po krstu. Ko je dovolj star, mu lahko plačate naročnino na kakšno versko revijo za otroke, najstnike ali odrasle.

Podarite mu lahko tudi udeležbo na oratoriju ali duhovnih vajah, ki jih izberite skupaj. Večkrat se ga spomnite v molitvi in zanj darujte mašo. Peljite ga na romanje po domačih cerkvah ali v tujino in si vzemite čas zanj za pogovor o Bogu in veri.

Čas, ki si ga boste vzeli za krščenca v vseh obdobjih njegovega življenja, bo otroku in odraščajočemu človeku pomenil največ.

Kaj pa, če novokrščenec ni dojenček?

Če je novokrščenec že starejši, so darila lahko bolj konkretna in še bolj versko usmerjena. Katehumenu lahko na primer kupite kakšen uporaben nabožni predmet, kot je križ, kadilnica, kropilnik, rožni venec, jaslice, molitvenik ali dobro knjigo z versko vsebino …

Tudi njega lahko peljete na romanje ali v kraj, kjer se je vas Bog najbolj dotaknil, in mu tako predstavite svoj pogled na vero. Naj vas ne omejuje vrednost materialnih daril, temveč se osredotočite raje na njihov pomen in na to, da kažejo na Boga.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
krst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.