Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vas boli hrbet? Teh 6 nasvetov vam lahko pomaga

123558-1.jpg

Tatjana Splichal | Družina

Sonia Valentina Tomazin, avtorica knjige Adijo, bolečine v hrbtu

Katarina Berden - objavljeno 08/09/21

Pripravili smo nekaj nasvetov, kako skrbeti za svoj hrbet

Vsak od nas se je v svojem življenju gotovo že vsaj enkrat soočil z bolečino v križu ali hrbtu. Vzroki za to so lahko različni, lahko gre za fizične poškodbe, povsem možno pa je tudi, da bolečine izvirajo iz stresnega načina življenja, skrbi in drugih psihičnih stanj.

Predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprečite nastanek bolečin v hrbtu ali jih zmanjšate, če ni prišlo do trajnejših in resnejših poškodb. O njih je v knjigi Adijo, bolečine v hrbtu spregovorila avtorica Sonia Valentina Tomazin. Knjiga je izšla pri založbi Vida.

1Pravilna telesna drža

Zelo pomembno je, da se ves čas trudimo vzdrževati čim lepšo telesno držo. To pomeni, da se držimo vzravnano, v skladu z ravnotežjem telesa.

Nekateri celo pravijo, da telesna drža odraža tudi čustveno ravnovesje v telesu, zato moramo biti pozorni, da se na primer ob stresnih situacijah ne držimo sključeno, ampak se kljub neprijetnim izkušnjam trudimo biti čim bolj vzravnani. Način hoje, stanja in gibov lahko veliko pove o nas, o našem počutju in fazi življenja, v kateri se nahajamo.

2redna telovadba

Slaba drža ali drugi vzroki, kot so na primer šibkost trebušnih mišic, lahko povzročijo, da nas začne boleti v predelu hrbta. Zato je zelo pomembno, da v svoj vsakdan vključimo redno telovadbo.

To seveda ne pomeni nujno, da telovadimo vsak dan in po več ur, ampak da redno skrbimo za to, da se gibamo, gremo na svež zrak, na sprehod, naredimo raztezne vaje, okrepimo mišice …

3spreminjanje položaja

V današnjem času, sploh v času epidemije, veliko sedimo. Sedimo, ko smo v službi, sedimo v avtomobilu, sedimo tudi, ko pridemo domov in se usedemo pred TV, računalnik … Vse to pogosto privede do nepravilne in napete drže v vratu in hrbtu.

Pogosto smo sključeni, vrat držimo preveč naprej, v predelu hrbta pa se “sesedemo”. Zato je poleg tega, da smo pozorni na svojo držo, pomembno tudi, da redno menjavamo položaj telesa.

To pomeni, da na primer na vsake pol ure vstanemo, se pretegnemo, naredimo kako raztezno vajo, se sprehodimo. Zelo dober način je, če si zadamo cilj, da moramo iti nekaj iskat v sosednji prostor, na primer gremo po kozarec vode in se hkrati pretegnemo.

Podobno je, če opravljamo delo, pri katerem veliko stojimo. Dobro je, da se vmes usedemo, tudi uležemo in s tem nekoliko razbremenimo mišice v nogah in hrbtenici.

4kompenzacijske vaje

Na nek način smo o tem govorili že pri prejšnji točki. Kompenzacijske vaje so vaje, ki so kot protiutež položaju, v katerem se nahajamo dolgo časa. Če na primer dolgo časa sedimo, moramo narediti vajo, ki je ravno nasprotna položaju, v katerem smo, ko sedimo.

Če sedimo, je dobro, da občasno vstanemo in upognemo hrbtenico tako, da se v križu usločimo naprej. Ko gremo skozi vrata, lahko naslonimo roke na podboj in se s telesom nagnemo naprej. S tem bomo sprostili napetost v zgornjem delu telesa.

Zelo koristna vaja je tudi, da se uležemo na terapevtsko žogo, valj, blazino in s tem odpremo prsni koš ali pa se uležemo s hrbtom na tla, noge pa pod pravim kotom položimo na stol. Ta položaj je pravi oddih za hrbtenico.

5Življenjska drža

Kot rečeno, je za zdravo in nebolečo hrbtenico zelo pomembno, da se v svojem telesu dobro počutimo. Pomembno je, da se veselimo življenja, se znamo sprostiti, ko pride do stresnih in neprijetnih situacij, pa se moramo znati prav in mirno odzvati. Naučiti se moramo biti aktivni del rešitve.

Če nas torej začne boleti hrbet, moramo razmisliti, kaj je tisto, kar lahko za odpravo bolečine naredimo sami. Seveda ne moremo sami in brez strokovne pomoči odpraviti vseh težav in bolečin, lahko pa bistveno pripomoremo tako, da se umirimo, razmislimo o možnih vzrokih in načinih za odpravo naših težav.

6Počnimo to, kar nas veseli

Telesna bolečina je velikokrat odraz bolečine v duši. Zato moramo, še preden se bolečina pojavi, poskrbeti za to, da se bomo dobro počutili. Početi moramo stvari, ki nas veselijo, nas izpolnjujejo in nam vlivajo energijo in žar za življenje.

To so lahko najrazličnejše motivacijske dejavnosti, ki nas naredijo srečne in so razlog, da zjutraj vstanemo. Za nekatere je to druženje s prijatelji, šport, igranje inštrumenta, za druge je lahko ukvarjanje s hišnim ljubljenčkom, pohod v gore, potovanja … Vsak mora najti nekaj, kar ga veseli, saj lahko to prihrani marsikatero težavo, povezano z našim umom in tudi telesom.

Vas zanima še več?

Preberite knjigo Adijo, bolečine v hrbtu avtorice Sonie Valentine Tomazin.

Nekaj fotografij s predstavitve nadvse koristne knjige si lahko ogledate tudi v fotogaleriji.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.