Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 22. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sprejemajte boljše odločitve s pomočjo teh 4 nasvetov

shutterstock_1126191386.jpg

fizkes | Shutterstock

Luisa Restrepo  - objavljeno 11/09/21

Za svobodno odločanje potrebujemo pogum

Odločitve niso lahke, še toliko manj, ko se odločamo med dvema dobrima stvarema. Gre za to, da eni stvari preprosto moramo dati prednost, čeprav ni vedno jasno, katera je najboljša. Občutki krivde so tik za vogalom, strah pred napačno odločitvijo se vedno skriva v nas, strah pred neuspehom pa v nas vnaša dvom.

Razsodnost je sposobnost preudarnega presojanja in sposobnost previdnega izbiranja med različnimi možnostmi. Sestavlja jo sposobnost vsakodnevnega odločanja v skladu z realnostjo, z našo vestjo in evangelijem.

Življenje se spreminja, smo dinamična bitja in moramo biti odprti za nenehno odločanje. Vprašanje, ki si ga moramo ob tem zastaviti, je: ali upoštevamo Boga pri svojih življenjskih odločitvah? Če ga želite vključiti v vsakodnevne odločitve, upoštevajte naslednje:

1vedno bodo posledice

Vsaka odločitev pri nekom povzroči razočaranje. Morda se je zaradi neke naše odločitve kdo počutil izdanega ali neupoštevanega. Jasno je, da misli drugih vplivajo na nas, še bolj pa na nas vplivajo njihove odločitve. Naučiti se moramo usmeriti pogled na tisto, kar je resnično pomembno. Obstajajo odločitve, s katerimi ne moremo odlašati.

2dobro in najboljše

Kako veste, kaj je res pomembno? Vse odločitve namreč niso vedno meja med nečim dobrim in slabim. Čemu torej dati prednost? Odločitev postane težka, če sta obe možnosti dobri. Obstajata dve temeljni vprašanji, ki si ju moramo zastaviti:

Ali sem pri tej odločitvi popolnoma svoboden? Tehtanje argumentov mora biti svobodno. Naša svoboda je lahko pogojena, če pa smo sposobni objektivno gledati na situacije, se lahko vedno odločimo svobodno in očistimo svoje namere.

Kaj Bog v tem trenutku želi od mene? Izhajajoč iz izkušenj z Njim, ga iščemo v srcu in v vseh stvareh, v resnici najdemo lepoto, ne pa le uporabnosti za svoje namene.

3Čutite, da lahko izberete

Pravzaprav obstaja ključna faza, ki postane merilo odločitve: stopite v stik s tem, kar čutite v sebi in kar čuti vaše srce. Kakšen je občutek v trenutku odločanja, ki poganja našo notranjost? Ne odločajmo se naglo, ampak prisluhnimo sebi.

Odločanje mora biti pogumno, ne zaradi nevarnosti, da bi se zmotili, ampak zato, ker to pomeni biti iskren in pošten do sebe, brez opravičil ali prikrivanja.

Mnogi so prepričani, da z odločitvijo za eno stvar veliko izgubijo. Na neki točki se to morda res zgodi. Če pa na to gledamo drugače, se zavemo, da neke stvari ne izpustimo iz rok, ampak izbiramo. Izbiramo svobodo in kaj nas lahko še bolj osreči?

4izberite tako, kot je jezus

Pri odločitvah si prizadevajte ravnati s pravim namenom, pri tem pa upoštevati svojo dobrobit in tudi dobrobit drugih. Poglejte, kaj je namen izbiranja med dvema možnostma in kako nam to poganja srce.

Edino, kar Jezusa zanima, je, da izpolnjuje voljo svojega Očeta. To bi moralo vplivati tudi na naše odločitve. Z jasnim ciljem (Bog) je vse drugo le sredstvo. Jezus ima svobodo, da opusti, kar počne, ima pogum razočarati, ima moč odložiti ostale stvari za tisto, kar je najpomembnejše. Kako pa se jaz odločam?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odločitevosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.